Felsőoktatás Eduline

28 évesen banki elemző

Elolvasom

Nem volt száz százalék, hogy a Közgázra fog jelentkezni. A gimnázium utolsó éveiben már a történelmet és a magyart is nagyon komolyan vette és a felvételi jelentkezési lapján a jogot is bejelölte. Két master képzést is elvégzett, jelenleg a Raiffeisen Bank senior modellezője. Döme Botond 28 éves, és mindenkinek, aki hozzá hasonló pályára vágyik azt tanácsolja: nyitottnak kell lenni mindig, és minden új felé. Karácsonyt megelőző héten, a CEU-n beszélgettünk.

Egyéb Eduline

Az álláskeresők bizarr pillanatai

Elolvasom

Hogyan bírják az álláskeresők a sikertelen próbálkozásokkal járó stresszt? Melyek a legjellemzőbb reakciók az állásinterjún és miként változott a helyzet tavalyhoz képest? Munkaerő-közvetítő cégeket kérdezett meg a hvg.hu az általános tapasztalataikról és az emlékezetes, vidám pillanatokról.

Felnőttképzés Eduline

Tőzsdeiskolák Magyarországon

Elolvasom

Ősszel szervezte első magyarországi előadását a világ második legnagyobb tőzsdeiskolája, az izraeli alapítású Tradenet. A gazdasági válság kellős közepére időzített start a jelek szerint nem hátráltatja az Ofer Hava ingatlanpiaci befektető érdekeltségi körébe tartozó céget: már az indulás hetében több tucat hallgató jelentkezett a kizárólag az amerikai részvénypiacra fókuszáló előadás-sorozatra. De nem csak a Tradenet körül nagy az érdeklődés. A 101 Siker Akadémia tőzsdetanfolyamait 2002 óta közel ötezer hallgató végezte el, és a HVG által megkérdezett tőzsdeiskolák mindegyike több száz, némelyike ezer feletti végzett hallgatóval büszkélkedhet.

Felnőttképzés Edupress

Egy hatóság engedélyezteti januártól a felnőttképzési vizsgákat

Elolvasom

Egy intézmény szervezi január 1-jétől a felnőttképzési intézményekben folyó oktatáshoz kapcsolódó vizsgákat, miután a parlament igent mondott a szakképzési törvény módosítására - olvasható a nol.hu-n. Így az engedélyezési eljárás is leegyszerűsödik: megszűnik a pályázati rendszer is, melyet eddig tizenkét, szakképesítésért felelős miniszter működtetett. A kijelölt intézmény tárolja majd az összes vizsgairatot, melynek segítségével az igénylők könnyebben intézhetik a hiánypótlást és szerezhetnek be bizonyítványmásolatot.

Felnőttképzés Eduline

Pénzügyesek előnyben?

Elolvasom

Bár a válság hatására a felnőttképzési piac is zsugorodik, a pénzügyi és üzleti jellegű képzések továbbra is vezetik a tanfolyamok toplistáját. Kevesebb a magánszemély és több a vállalati képzés a piacon, de így is változatlanul népszerűek az olyan tanfolyamok, mint a számviteli ügyintézői, a mérlegképes könyvelői, vagy a társadalombiztosítási.

Felnőttképzés Eduline

Neked menne az újraélesztés?

Elolvasom

Egy felmérés szerint a magyar autóvezetőknek mindössze egy százaléka tudna biztonsággal hozzáfogni egy újraélesztéshez, szemben mondjuk a németek negyven százalékával. Különösen annak fényében megdöbbentő ez az adat, hogy a jogosítvány megszerzéséhez elméletileg elengedhetetlen az elsősegély-vizsga letétele. Sokan a megoldást a kötelező középiskolai elsősegély-órák bevezetésében látják.

Felsőoktatás Eduline

Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Elolvasom

Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból pedig – legalábbis úton útfélen ezt halljuk – túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk. Akkor meg hol itt a probléma?

Felnőttképzés Eduline

OKJ-s képzések: mit és mennyiért érdemes tanulni?

Elolvasom

Nincs veszve semmi, ha nem sikerült a felvételink. Fel lehet úgy is fogni a dolgot, hogy időt nyertünk, és egy évvel később akár piacképes szakmával, többletpontokkal próbálkozhatunk újra. Addig is érdemes tájékozódni a szakmai képzésekről, mivel egy felsőoktatási szak elvégzése már nem jelent automatikus belépőt egy-egy hagyományos munkakörbe. Milyen lehetőségeink vannak, ha szakmát szeretnénk tanulni?

Közoktatás Eduline

Bevándorló diákok: 'Csak ültem és néztem ki az ablakon'

Elolvasom

A magyar iskolákban egyelőre még gyerekcipőben jár a bevándorló gyerekekkel való foglalkozás. Noha a külföldi diákok száma egyre nő, még mindig sokszor a tanár jó szándékán, szociális érzékenységén múlik a kulturális különbségekből adódó problémák megoldása. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület akkreditált továbbképzéssel készíti fel a pedagógusokat a speciális helyzetre.

Felnőttképzés Eduline

Új képzések az ELTE jogi karán

Elolvasom

Az elmúlt évek folyamatos visszaesése után idén látványosan nőtt a jogász képzés jelentkezők száma. Sőt, sokan hajlandók fizetős képzésben is részt venni azért, hogy jogi diplomát szerezzenek

Felsőoktatás Eduline

Hétmilliárdos beruházás Pécsen: épül a Science Building

Elolvasom

Még le sem rakták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 7 milliárd forintos beruházás keretben épülő természettudományi- és műszaki kutatóközpontja, a Science Building alapkövét, de az intézmény kutatói már szerdán megkezdik a közös munkát egy projektindító tudományos szimpózium keretében.

Felnőttképzés Eduline

"A siker annyira mélyen érintette, hogy elsírta magát"

Elolvasom

Póker az egész világ és játékos benne minden férfi és nő. Vajon le lehet-e írni az élet minden mozzanatát pókeres hasonlattal? Nyilván nem könnyű, viszont Kardos Marcell, a magyarországi pókertréning egyik feltalálója szerint az üzleti élet döntési helyzetéhez lehet pókeres hasonlatot találni.

Felsőoktatás Eduline

A legnépszerűbb alapszakok és mesterképzések 2009-ben

Elolvasom

Az alapszakok népszerűségi tendenciái nem mutatnak éles különbséget a korábbi évekhez képest, a mesterképzéseket megjelölő jelentkezői preferenciák pedig azt sugallják, a legkedveltebb alapszakokat választók közül sokan kívánják meglévő tudásukat a képzési rendszer második szintjén is bővíteni.

Felnőttképzés Eduline

Amit a Babysitter képzésről tudni kell.

Elolvasom

Egy keresett szakma, ami lehetőséget ad arra, hogy nyelvtanulás mellett pénzt keressünk belföldön vagy külföldön. Végezhető fő- és mellékállásban, iskola tanulmányokkal összeegyeztethető, rugalmas munkaidővel. A tanfolyam ára elfogadható, ráadásul egy hónapon belül el lehet végezni. A befektetés pár hónap alatt visszatérül (másodállásként is).