Felsőoktatás Eduline

Mennyit keres egy pályakezdő mérnök?

Elolvasom

Hosszú évek óta a mérnökök a legkeresettebbek a munkaerőpiacon. Nincs ez másként a frissen végzettek esetében sem, ráadásul a pályakezdők között ők számíthatnak a legmagasabb kezdő átlagjövedelemre. Mielőtt azonban a frissdiplomások hátradőlnének, nem árt, ha konkrét elképzeléseket alakítanak ki jövőbeni szakterületükkel kapcsolatosan, illetve „leporolják” nyelvvizsga bizonyítványaikat.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdesz az első diploma után?

Elolvasom

Az első diploma megszerzése tetszik-nem tetszik ma már szinte rutinfeladatnak számít. A továbbtanulás egyre inkább a posztgraduális, szakirányú képzések felé tolódik, az egyetemek és főiskolák egyre bővülő választékkal várják a specializálódni készülő diplomásokat. Belőlük pedig egyre több van: ma már minden harmadik diák tervezi, hogy az első diploma után is visszaül az iskolapadba.

Felsőoktatás Eduline

Románia a sláger a francia orvostanhallgatók között

Elolvasom

Míg három évvel ezelőtt még csak két-három francia hallgatója volt a kolozsvári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemnek, idén 262-re nőtt a számuk. Az erdélyi intézmény szívesen fogadja őket és külön francia nyelvű képzést is indított számukra - írta hétvégi számában a Le Figaro című párizsi napilap.

Érettségi-felvételi Eduline

Az egész életedet befolyásolja, hogy milyen a középiskolád

Elolvasom

Lényegében már a középiskola megválasztásával eldől, hogy a diákból diplomás lehet-e, vagyis a szülők társadalmi pozíciójától legalább annyira függ a gyerek jövendő státusa, mint a képességeitől – állapítható meg abból a felmérésből, amelyet szociológushallgatók készítettek érettségi előtt álló budapesti diákok körében.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdjen egy kezdő jogász?

Elolvasom

A közigazgatás túlzsúfolt, a bíróságokon és ügyészségeken kevés a hely. A közjegyzői pálya „kihalásos alapon” működik, ügyvédből pedig Dunát lehet rekeszteni. Ennyire sötét lenne a frissen végzett jogdoktorok jövője, vagy van kiút is? Az okosok szerint van: konkrét elképzelésekkel, és egy részterületre fókuszált tudással a nagy cégek kapkodnának a jogászok után.

Egyéb Eduline

Posztgraduális képzések a ZSKF-en

Elolvasom

Ha már a zsebedben van egy diploma, de úgy érzed, hogy még fontos lenne tanulni, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy melyik posztgraduális képzést választod az évről-évre bővülő választékból. Dr. Juhászné Belatiny Katalint, a Zsigmond Király Főiskola elnökét a náluk induló képzésekről kérdeztük.

Felsőoktatás Eduline

'100 orvostanhallgatóból 7 elhagyja az országot'

Elolvasom

Heti minimum 60 munkaóra és 400 forintos órabér. Erre számíthat az, aki ma fiatal rezidens orvosként elkezd dolgozni valamelyik kórházban. Ehhez képest nem is annyira rossz az elvándorlási arány, pedig a szakemberek már évek óta kongatják a vészharangot: ha nem lesz változás a jövedelmekben akkor - hiába a paraszolvencia „jól működő rendszere” - néhány éven belül komoly orvoshiánnyal nézhetünk szembe.

Érettségi-felvételi Eduline

Kötelezővé tehetik az emelt szintű érettségit

Elolvasom

Egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgához kötné a diplomát adó felsőoktatási képzésben való részvételt a közoktatási törvény 29 szocialista képviselő által javasolt módosítása - jelentette be Tatai-Tóth András (MSZP) hétfőn, a javaslat általános parlamenti vitájában.

Közoktatás Edupress

Újabb diplomabotrány Romániában

Elolvasom

Épp mikor a bukaresti székhelyű Spiru Haret Egyetem ügye csendesedni látszott, újabb, ezúttal a romániai felsőoktatás nagyját érintő okirat-hamisítási botrány pattant ki: hamis vizsgaigazolások, hamis érettségi diplomák és pénzért hitelesített oklevelek után nyomoznak a hatóságok. Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott: "nem csak az egyetemi, de a középiskolai hálózat is súlyos korrupcióval küzd" - írja a Kitekintő.

Közoktatás Edupress

Akik nem jutnak el a diplomáig: lomorzsolódás és évismétlés

Elolvasom

Nem ösztönzi a diákokat a diploma mihamarabbi megszerzésére a 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvény - véli az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melynek jelentése szerint növekszik a diploma megszerzésének átlagos időtartama Magyarországon. A reform hatásait vizsgálva az ÁSZ megállapította: több tízezres különbség tapasztalható az első évfolyamos illetve a diplomát szerző hallgatók száma között - írja a Népszabadság.

Közoktatás Edupress

Megvásárolt diplomák - botrány Romániában

Elolvasom

Románia több egyetemén is ügyészségi vizsgálat folyik, miután kiderült, hogy egy bűnszervezet tizenöt ezer személyt juttatott jogtalanul diplomához. A hamis diplomákat kiállító szervezetet öt személy koordinálta és olyanokat segített diplomához, akik sosem jártak egyetemre, de legtöbbjük még érettségivel sem rendelkezett - írja az Erdély Online.

Közoktatás Eduline

Szonda Ipsos: Tanulás vs jó kapcsolatok?

Elolvasom

Az emberek többsége tanulni szeretne a közeljövőben, s 54 százalékuk úgy érzi, ha valaki nem képezi magát állandóan, akkor lemarad és kiesik a munkaerő-piacról. Ezzel szemben a lakosság 41 százaléka szkeptikus az élethosszig tartó tanulás hasznát illetően, szerintük a képzettség nem sokat számít, az boldogul, akinek jó kapcsolatai vannak.

Közoktatás Eduline

A legidősebb egyetemista 84 éves

Elolvasom

A mesterképzésre is február 16-áig lehet jelentkezni, és nemcsak az alapképzést végzetteket várják, hanem a régi rendszerben diplomát szerzetteket is. Az oktatás minden korosztály előtt nyitva áll: az ELTE-n tanul például egy 84 éves férfi is, informatika tanár szakra jár.

Közoktatás Eduline

Önmenedzselésre kényszerülnek a diploma előtt állók

Elolvasom

A diplomások munkaerőpiaca fokozatosan kettéválik: nagyszervezeti munkakörökben a szűkített tudás, kis cégeknél meg éppen a komplexitás, a kreativitás iránti igény növekedése figyelhető meg. Hiányoznak azok a mechanizmusok, amelyek révén a képzés közelebb kerülne a munkaerő-piaci igényekhez, s egyelőre nem is látszik a megoldás – írja a HVG Diploma2009 különszám.

Közoktatás Eduline

Kenyér vagy diploma?

Elolvasom

Sokszor a zsíroskenyéren múlik a gyerek jövője - mondják a pedagógusok. Egyre több ugyanis az olyan diák, akinek nem a tanulással, hanem az éhséggel kell megküzdenie. A szegény családból származó tehetséges diákok ezért választanak lakóhelyükhöz közeli intézményt. Így nem kell az utazási és az étkezési költséggel számolniuk.

1
10 11 12 13 14 15 16