szerző:
Edupress

Bolognai diplomát kapnak a régi rendszerben végzett hallgatók a belgrádi egyetemen, annak ellenére, hogy a szakmai szervezetek törvényellenesnek tekintik az intézkedést. A változás a 2006 júniusában beiratkozott hallgatókat érinti - számolt be az Edupress.

Napok óta vitáznak a diplomákon - milyen legyen az oklevél?
©
Az okleveleket már kinyomtatták, arról vitát nyitni pedig nem érdemes, hogy az új vagy a régi diplomák kiadására vonatkozó jogszabállyal összhangban van-e az intézkedés, mindkét végzettséget igazoló okirat tartalmaz ugyanis egy olyan mellékletet, amelyben feltüntetik a hallgató kurzusait és a hozzájuk tartozó érdemjegyet - érvelt a rektor.

Az egyetem szakmai szervezetei tiltakoznak az intézkedés ellen, törvényellenesnek tekintik azt. Szerintük a hallgatók nem kaphatnak bolognai diplomát, mert a régi rendszerben iratkoztak be és végezték el az egyetem képzéseit.

Szerbia a bolognai rendszer bevezetésére vonatkozó szabályozást 2003-ban írta alá, azzal összhangban pedig 2005-ben átdolgozta a felsőoktatási törvényét is. A törvény gyakorlati alkalmazását viszont csak 2006-ban kezdték meg.