szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten szó volt az egyetemek átalakításról, és az ezzel kapcsolatos vitákról, tovább bonyolódott az SZFE helyzete, az érettségi pedig még távolinak tűnik, de egyre több a kérdés a vizsgákkal kapcsolatban.

Érettségi a vírus idején, osztálykirándulás és központi felvételi

A héten kiderült, hogy kifizetik a felvételiztető tanárok szombati munkáját, a PSZ ugyanakkor nem szeretné, ha minden tanévben harcolni a jogos díjazásért. Az érettségi körüli is zajlanak a viták, a PDSZ kialakította az egységes álláspontját az idei érettségikkel kapcsolatban. Többek között azt szeretnék, ha a vizsgák előkészítésében a munkavállalói érdekképviseletek és a szakmai szervezetek is részt vehetnének.

Az érettségikkel kapcsolatban Orbán Viktor pénteken reggel közölte, hogy jövő héten derül ki, hogy az érettségizőket és tanáraikat előre hozzák-e az oltási rendben, a csütörtöki kormányinfón pedig az is kiderült, hogy azok iskolai kirándulások, amelyek egy napon belüliek és egy bizonyos osztály tanulói vesznek rajta részt, megtarthatóak.

Szombaton majdnem 75 ezer diák írta meg a központi felvételit, itt tudjátok megnézni az összes megoldást. Megnéztük, hogy mekkora volt a túljelentkezés a középiskolákba az előző években, ha kíváncsiak vagytok, mennyi az esélye annak, hogy bekerüljetek az általatok választott középiskolába, akkor kattintsatok ide.

Folytatódnak az egyetemi átalakítások

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett a Dunaújvárosi Egyetemet is eléri a fenntartóváltás, méghozzá még 2021 első felében - derült ki a héten. A PDSZ tiltakozik az egyetemek átszervezése ellen, úgy gondolják, hogy az átszervezések jelentős hátránnyal és a törvény szerint járó juttatások megvonásával járnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is reagált a hírekre, azt mondták, hogy az egyetemek dönthetnek a modellváltás lehetőségéről. Hétfőre hívott össze szenátusi ülést a Szegedi Tudományegyetem, ahol a modellváltás kérdése is előkerült. Mindeközben aláírásgyűjtés indult a SZTE fenntartóváltása ellen és megszólalt a modellváltással kapcsolatban az egyetem rektora is.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói és oktatói is elutasítják a modellváltást, míg a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata ellenszavazat nélkül - hetven igen, nulla nem arányban - megszavazta, hogy a szenátusba delegált tagjaik támogassák az egyetem modellváltását. Azóta a DEHÖK Facebook-oldalára záporoznak a hallgatók kommentjei.

A PTE Szenátusa egyébként csütörtökön tárgyalta volna az egyetemi modellváltás kérdését, azonban Miseta Attila rektor az ülés elején közölte, ezt leveszik a napirendről, mivel egészen más információkat kaptak Gulyás Gergelytől, mint Kásler Miklós tanácsadójától. Az egyetemi átalakítások mellett arról is volt szó a héten, hogy felülvizsgálná a teljes bolognai rendszert a rektori konferencia.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy nagy valószínűséggel az egyetemek a korábbi távoktatás szerint kell, hogy megkezdjék az oktatást.  A jelenlegi intézkedéseket a jövő heti kormányülésen vizsgálják majd felül. Szombaton kiderült, hogy alapvetően online oktatással kezdik meg az új félévet februárban a felsőoktatási intézmények, itt találjátok a részleteket.

Az SZFE ügy még mindig tart

Lemondott a SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke, helyét január 18-tól Podlovics Laura, korábbi alelnök vette át. Az egyetem oktatói pedig közleményt adtak ki, összeszen 107 aláíróval. Ők követelik az SZFE őszi félévének teljes elismerését. Nem sokkal a közlemény után kiderült, hogy elkezdték törölni az SZFE-s hallgatók jegyeit, többeknek nem csak az őszi féléves eredményei tűntek el, a korábbi jegyeikből és gyakorlati eredményeikből is töröltek. Ezzel kapcsolatban a hallgatók meséltek érzéseikről. A héten kiderült, hogy kik indítanak osztályt jövőre az egyetemen, nincsenek nagy meglepetések a listán: Vidnyánszky Attila is kap osztályt. Csáki Judit színikritikus azoknak a diákoknak, akik most felvételiznének a Színművészetire, azt tanácsolta, inkább várjanak egy-két évet. „Semmi sem tart örökké" – mondta.

A hét végén sajtóbejárást tartottak az SZFE új, naphegyi campusán. Szarka Gábor szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol "évtizedes pusztulatot" lehetett találni. A HÖOK elnöke is megszólalt az SZFE kapcsán, szerinte nagyon aggasztó a diákok helyzete. Érthetőnek tartja, hogy a hallgatók bizalma miért nem maximális a vezetésben.

Egyre kevesebb a nyelvvizsgázó

Majdnem 30 százalékkal esett vissza a nyelvvizsgázók száma az elmúlt egy évben. Ha a 2021-es adatok sem javulnak, annak katasztrofális következményei lehetnek a nyelvvizsgaközpontokra. Arra is kíváncsiak voltunk a héten, hogy vajon mennyien próbálkoznak csalással a vizsgákon. Az OH nyelvvizsga-nyilvántartásából kikért adatok szerint az utóbbi öt évben átlagosan 10 fő körül volt azoknak a nyelvvizsgázóknak a száma, akik felfüggesztéssel járó vizsgacsalás miatt kerültek a rendszerbe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!