szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kialakította az egységes álláspontját az idei érettségikkel kapcsolatban. Többek között azt szeretnék, ha a vizsgák előkészítésében a munkavállalói érdekképviseletek és a szakmai szervezetek is részt vehetnének.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a tervek szerint 2021-ben sem változnak az érettségi szabályai és időpontjai. Maruzsa Zoltán a múlt héten kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg szeretnék szervezni. Szerinte a tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek közt is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat. Tavasszal ugyanis csaknem 80 ezer, ősszel pedig további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Szerinte a tavalyi tapasztalatok alapján a felkészítést a digitális oktatásban is el tudják látni az iskolák, a tavaszi érettségi vizsgák eredményei a digitális munkarend ellenére megfeleltek az elmúlt öt év átlagának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonban úgy gondolja, jelenleg sem az államtitkár, sem a kormány, sem senki nem tudja pontosan megjósolni, hogy milyen járványügyi helyzet fogadja majd az érettségizőket májusban. Továbbá álláspontjuk szerint az érettségire történő felkészülés és felkészítés sem olyan zökkenőmentes és ideális, mint ahogy azt az államtitkár és más kormányzati szereplők láttatni szeretnék.

Ideje, hogy a kormány is elismerje: az online oktatás keretei között az érettségi felkészítés igenis problémásabb, mint az osztálytermi oktatás során - írják közleményükben.

Éppen ezért a PDSZ szeretné, ha az érettségi felkészítés során figyelembe vennék a következőket:

  • Amennyiben személyes felkészítés folyik valamelyik intézményben, ott tegyék lehetővé, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik betegek, járványügyi intézkedés hatálya alatt állnak, vagy más okból nem képesek személyesen jelen lenni.
  • Amennyiben a felkészítés során a munkavállalónak extra munkaterhe keletkezik (pl. kétszer – online és offline – kell megtartania felkészítő alkalmakat), ott természetesen fizessék ki a keletkező túlórákat.
  • Hagyjon fel a kormány annak kommunikációjával, hogy ez az év olyan, mint minden más év: nem, nem olyan, és éppen ezért irreális az a kijelentés, hogy ugyan olyan minőségben tudnák az intézmények felkészíteni a diákokat, mint más években.

A szakszervezet szerint a kormány nem ülhet ölbe tett kézzel, hiszen az érettségizők érdeke is az, hogy az esemény lebonyolításával kapcsolatban már jó előre tisztán lássanak. Éppen ezért a következőket kérik:

  • A kormányzat haladéktalanul dolgozzon ki több forgatókönyvet az érettségire! Ezeket tegye közzé és jelölje meg pontosan, milyen helyzetben melyik lép érvénybe, mire számíthatnak a résztvevők.
  • Az érettségi jegyek beszámításához alkalmazzanak egy kompenzációs elemet is, hogy azok az érettségizők, akiket a helyzet különösen hátrányosan érintett, ne szenvedjenek aránytalan hátrányt a felvételi eljárások során.
  • Az érettségi időpontjáig a kormányzat folytassa az intézmények tesztelését, olyan módszerrel, amelyet a 100%-os táppénz adminisztrációjában azonnal el tud fogadni. A tesztelés eredményeibe számítsa be a jelenleg is betegállományban, karanténban lévő kollégákat is.
  • A különböző érettségi forgatókönyveket a tesztek eredményeihez kösse.

Továbbá követelik, hogy a vizsgák előkészítésében a munkavállalói érdekképviseletek és a szakmai szervezetek is részt vehessenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!