szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a tervek szerint minden marad az eredeti időpontban és felállásban.

Maruzsa Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg szeretnék szervezni. Az érettségi vizsgákra - ahogy a felsőoktatási felvételikre is - a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni - tette hozzá.

Szerinte a tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek közt is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat. Tavasszal ugyanis csaknem 80 ezer, ősszel pedig további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Szerinte a tavalyi tapasztalatok alapján a felkészítést a digitális oktatásban is el tudják látni az iskolák, a tavaszi érettségi vizsgák eredményei a digitális munkarend ellenére megfeleltek az elmúlt öt év átlagának.

Maruzsa Zoltán arról is beszélt: a tavaszi félévben kevesebb személyes kontaktussal, főként online módon megtartják a - pénzügyi, fenntarthatósági és digitális - témaheteket, valamint szintén készülnek májusi a nyelvi mérésekre és az országos kompetenciamérésre is. Ezek az írásbeli tesztek a tantermenkénti tíz fős beosztással a bevált biztonsági intézkedések mellett megtarthatók - mondta.

Az érettségi elhalasztásáért egyébként a hétvégén petíciót indítottak. Az aláírók - akik azóta majdnem 29 ezren vannak - azt szeretnék, ha a központi vizsgák helyett az év végi jegyeiket kapják meg érettségijegyként is.

Az érettségi legfontosabb dátumait itt nézhetitek meg, a 2021-es felvételivel kapcsolatban pedig itt találjátok a legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!