szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bizonytalanságban telnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanulóinak a napja, ugyanis nem tudják, tényleg visszakapják-e az őszi jegyeiket. Sokaknak néhány napon belül kezdődne az utolsó féléve, de hogy lehetséges lesz-e diplomázniuk, az még szintén kérdéses.

Mindannyian komoly áldozatot fogunk hozni, bármi is történik. Mert hasonló mértékű önfeladás még több évig egy olyan egyetemen maradni, amilyenné az SZFE várhatóan alakul, mint lemondani a képzésünkről.

Így foglalta össze a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak helyzetét Szurdi Panni másodéves forgatókönyvíró-hallgató a HVG cikkében, reagálva az elmúlt napok történéseire. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a hvg.hu-hoz eljuttatott levelek és Neptun-üzenetek szerint elkezdték törölni a hallgatók korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit. Továbbá a napokban az is kiderült, kik fognak osztályt indítani a következő tanévben. Talán nem meglepő, de a listán többek között Vidnyánszky Attila neve is szerepel.

Antal Bálint, ötödéves rendezőhallgató szerint "érezhető a kicsinyes bosszúvágy az egyetem blokádjáért", és egyfajta megregulázási szándékot tapasztal a hatalmi pozíciókban lévőktől. Szurdi Panna viszont úgy gondolja, ha ősszel nem tiltakoznak, akkor is minden ugyanígy történt volna, "csak rejtve, fű alatt". Egyedül a kreditekkel való bűvészkedésre nem találtak más motivációt, csak a büntetést.

A Neptun a digitális leckekönyvünk, így ez az intézkedés olyan, mintha az új vezetőség kitépkedné a lapokat az indexünkből, és hozzátenné: ne aggódj, majd a tavasszal visszaragasztjuk

- mondta a lapnak Antal Bálint, aki úgy gondolja, azok után, hogy a vezetőség bizonygatta, nem lesznek elbocsátások, majd többeket kirúgtak, már semmiben sem bízhatnak.

A jelen helyzetben viszont nem csak az őszi jegyeikért aggódhatnak a diákok: nem tudhatják biztosan, mi lesz a diplomájukkal, milyen feltételek mellett tudják sikeresen lezárni a képzést. De vannak olyanok is, akik már abban sem biztosak, hogy akarnak-e még ezen az egyetemen oklevelet szerezni, amit ugyan SZFE-nek hívnak, de aligha tartja már bárki ugyanannak, mint amire néhány éve felvételt nyertek.

A hallgatók véleményéről és érzéseiről készült teljes cikket -, amelyben Csernai Mihály lemondott HÖK-elnök is megszólal, - a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!