szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az aláírók szerint az "elmúlt évek eseményeit alapul véve nem hisznek abban, hogy az új működési modell a tudományos kutatómunkát, oktatást és az egyetem autonómiáját biztosítaná."

Mi, a Szegedi Tudományegyetem egykori és jelenlegi hallgatói és oktatói határozottan ellenezzük az egyetem alapítványi működésre történő átállítását és az egyetem szétválasztását

- írják a petíció létrehozói.

Mivel mindennél fontosabbnak tartják az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a művészet szabadságát, a felsőoktatás szabad működését és autonómiáját, aláírásgyűjtésbe kezdtek a szegedi egyetem fenntartóváltása ellen, amit eddig 668-an támogattak.

Az egyetem vezetése nemrég egy szenátusi ülésen vitatták meg az egyetem modellváltásának menetét, ahol mindössze 5-6 szenátusi tag próbált érvelni amellett, hogy nem kellene rohamléptekkel belevágni egy olyan modellváltásba, aminek részleteit nem ismerik, és arra kérték a rektort, hogy próbáljon időt kérni az ITM miniszterétől. Ezt a felvetést a rektor lesöpörte azzal, hogy annyi idő alatt kell dönteni, amennyi a rendelkezésükre áll.

Az egyetemnek most pár hét alatt kell döntenie arról csatlakozik-e a modellváltó egyetemek sorába. Jelenleg nem csak a szegedi intézmény sorsa kérdéses, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem alapítványi átállása is hamarosan eldőlhet. Az ITM szerint az egyetemek maguk dönthetnek arról, váltanak-e fenntartót, azonban a minisztérium által jegyzett prezentáció alapján ezt a kormányzat már tényként kezeli.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!