szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddig említett egyetemeken felül a Dunaújvárosi Egyetem átalakítását is tényként kezeli egy minisztériumi prezentáció - írja a hvg.hu.

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett a Dunaújvárosi Egyetemet is eléri a fenntartóváltás, méghozzá még 2021 első felében – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium diáiból, amely a hvg.hu birtokába került.

Eszerint a január 18-ai héten már végleges előterjesztés születik az ügyben, majd február 3-án a kormány, 9-én pedig az Országgyűlés elé kerül a fenntartóváltás kérdése.

Az elmúlt másfél hétben a Szegedi, a Debreceni, Pécsi illetve a Semmelweis Egyetem vezetése ismerte el, hogy tárgyalnak a modellváltásról, a kommunikáció alapján ugyanakkor úgy tűnt, ez egy választható lehetőség az intézményeknek. Az ITM korábbi közleménye szerint az "orvos- és egészségtudományi egyetemek" maguk dönthetnek arról, akarják-e azt a modellváltást, amelyet nyolc intézményben már bevezettek, további kettőben pedig hamarosan áttérnek rá.

Az ITM-es prezentáció után viszont már egészen máshogy néz ki a helyzet - írja az oldal. Az említett dokumentum a pontos menetrenden felül, hosszan ecseteli a magánegyetemmé válás vélt előnyeit és az egyetemi felépítést is, melyben az állami alapítású fenntartó alapítvány és a "piac" is komoly tényező. Ezen felül szó esik az intézmények finanszírozásáról is: miként köt majd szerződéseket az állam a fenntartó alapítvánnyal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!