Felnőttképzés Eduline

Bajban van a felnőttképzés

Elolvasom

A felnőttképzési törvény módosítását javasolja a kormánynak az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A legfrissebb jelentés szerint 2006 és 2009 között a felnőttoktatás rendszere nem volt hatékony.

Felnőttképzés Eduline

Mégsem szerezhetünk otthonról jogosítványt

Elolvasom

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és három frakciótársa azt kezdeményezi, hogy a kormány javaslatától eltérően mégse lehessen elektronikus távoktatás útján elsajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket.

Felnőttképzés Eduline

Milliárdokat dobtak ki az ablakon: korszerűtlen a szakképzés?

Elolvasom

Nem kidobott pénz az élethosszig tartó tanulásba való befektetés, mert ez az összeg hosszú távon megtérül - mondta Sz. Tóth János, a dán püspökről és a népfőiskolák megalapítójáról elnevezett Grundtvig Szövetség elnöke szerdán Budapesten, a Felnőttképzési Civil Hálózat zárókonferenciájának sajtótájékoztatóján.

Felnőttképzés Eduline

Hogyan szerezhetsz otthonról jogosítványt?

Elolvasom

A jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket - egyebek mellett ezt tartalmazza a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek pénteken benyújtott, egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

Felnőttképzés Eduline

Szakirányú továbbképzések: rövid kurzus

Elolvasom

Szelektíven sújtotta a válság az önköltséges továbbképzések világát. A cégek javarészt kivonultak a tandíjfizetésből, a diákok viszont továbbra is hajlandók a zsebükbe nyúlni az oklevélszerzésért - derül ki a HVG-ben megjelent "Továbbképzés a felsőoktatásban" című mellékletből.

Felnőttképzés Eduline

Egységes belső pénzügyi ellenőr szakképzés Európában

Elolvasom

A belső pénzügyi kontroll felmérő felsőfokú szakképzés egységes európai keretrendszerét dolgozta ki egy szakemberekből álló nemzetközi csoport a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) vezetésével. A projekt célja, hogy a szakmai képzésben résztvevők számára egy egységes európai, illetve multinacionális környezetben is jól hasznosítható szaktudás és képesítés váljon mind szélesebb körben elérhetővé.

Felnőttképzés Eduline

Világgazdaság: kevés magyar vesz részt felnőttképzésben

Elolvasom

A 25 évnél idősebb magyarok mindössze 2,7 százaléka vesz részt valamilyen képzésben, ez az arány pedig alig több mint negyede az unió átlagának, Magyarország a tavalyi Eurostat-adatok szerint hat év alatt még vissza is csúszott e téren: 2003-ban e mutató még 4,5 százalékon állt - írta hétfői számában a Világgazdaság.

Felnőttképzés Eduline

Tanácsadói pontokon segítik ezentúl a pályakezdőket

Elolvasom

Magyarország huszonnégy városában kialakított tanácsadói pontokon, közel ötven felkészült szakember vált elérhetővé azon érdeklődők számára, akik pályakezdés vagy -módosítás előtt állnak és szeretnének tájékozódni egyéni kompetenciájukról - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

Felnőttképzés Eduline

Nemzetközi pénzügyi diplomák Magyarországon

Elolvasom

A hazai piacon is egyre nagyobb az igény a magasan kvalifikált pénzügyi szakemberek iránt, ezért számos intézmény nyújt ehhez a szakterülethez kapcsolódó képzéseket és diplomákat. Az egyre több Magyarországon elérhető képesítés között azonban nem könnyű eligazodni, pedig mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy az egyes diplomák milyen sajátosságokkal rendelkeznek, és segítségükkel milyen szakterületen lehet elhelyezkedni.

Felnőttképzés Eduline

Miért nem akar senki villanyszerelő lenni?

Elolvasom

Még a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség közepette is könnyen találnának munkát Olasz- és Franciaországban a villanyszerelők, vízszerelők, szabók, cipészek, cukrászok, pékek, mégis kevés fiatal jelentkezik szakmunkásképzésre. Mindenki diplomát akar ugyanis.

Felnőttképzés Eduline

Presztízsdiploma helyett szakmák: radikális átalakítás a szakképzésben

Elolvasom

Három éves, és gyakorlatorientált szakképzés, a gazdasági igények folyamatos követése, tíz év alatt egymillió új munkahely, szakképzési papírgyártás helyett több gyakorlati eredmény – ilyen és ehhez hasonló hangzatos célok fogalmazódtak meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kereskedelmi és Iparkamara által jegyzett sajtótájékoztatón, melyet a szakképzés átalakításának új irányvonalaival kapcsolatban tartottak. Magyarországon huszonhét százalékos a fiatalkori munkanélküliség.

Felnőttképzés Eduline

Több sebből is vérzik a mostani szakképzési rendszer

Elolvasom

2010 szeptemberétől előrehozott szakképzésre is beiratkozhatnak azok az általános iskolát elvégzett tanulók, akik a továbbiakban kizárólag szakmát szeretnének tanulni, nem pedig a közismereti tárgyakkal „bajlódni.” A törvényhozók ezzel a lépéssel is javítani kívánnak azon a helyzeten, hogy mire a szakiskolákban a tényleges szakképzés elkezdődik, addigra a diákok óriási hányada – mintegy 40 százaléka – már lemorzsolódik. És nem ez az egyetlen fájó pontja a magyar szakképzési rendszernek.