Felsőoktatás Edupress

Mesterszakot indít Csehországban a győri egyetem

Elolvasom

Csehország egyik magánfőiskoláján indítja el kétéves képzését a Széchenyi István Egyetem, amire elsősorban cseh és osztrák hallgatók jelentkezését várják majd. Az angol nyelvű marketing mesterképzés külföldön történő elindításának előzménye, hogy a kurzus februártól Győrben is működik.

Közoktatás Eduline

Diákok alvási szokásai: az éjszakázás depresszióhoz vezethet

Elolvasom

Megerősítette a korai lefekvési időre, alvásra vonatkozó régi szülői tanácsot egy amerikai felmérés, amely kimutatta, hogy jóval nagyobb a depresszió és az öngyilkossági gondolatok aránya azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen későn mennek aludni - adta hírül a Sleep című szakfolyóirat januári számában.

Közoktatás Eduline

A tíz legjobb állás 2010-ben

Elolvasom

Rendszergazda, pénzügyi elemző, könyvelő: a Robert Half International jövő évi álláspiaci trendeket is vizsgáló felméréséből kiderül, mely szakmák lehetnek a legkifizetődőbbek 2010-ben, Amerikában. Előrejelzés.

Közoktatás Edupress

A diákok tizede állítja: tanári agresszió áldozata

Elolvasom

"Lokális szinten, a pedagógusok és különböző szervezetek összefogásával kell kezelni az iskolákban terjedő verbális és fizikai erőszakot. Nem jogszabályok, hanem egy nemzeti stratégia terv létrehozása a megoldás" - mondta Hiller István oktatási miniszter az Iskolai veszélyek című kutatás prezentációján. Az eseményen elhangzott: a tanárok közel két százaléka nyilatkozik úgy, hogy valamelyik diák fizikai erőszakot követett el ellene. Ugyanezt a diákok kevesebb, mint 4 százaléka állította.

Egyéb Eduline

Mi lesz az állami gondozottakkal?

Elolvasom

A 9-18 éves állami gondozott gyerekek 48 százaléka gondolkozott már azon, hogy nincsen értelme az életének – többek között ez az egyik elszomorító tanulsága annak a nemrégiben elkészült reprezentatív kutatásnak, amit a gyermekotthonban élő gyerekekkel foglalkozó ÁGOTA alapítvány hívott életre. A kutatás részletes eredményeit két hét múlva fogja az alapítvány nyilvánosságra hozni.

Közoktatás Eduline

Mit ígérnek a cégvezetők a pályakezdőknek?

Elolvasom

Több mint 3 ezer műszaki, gazdasági és jogi területen működő vállalati vezetőt kérdezett meg a Gazdaság- és Vállalkozóelemző Intézet (GVI) egy éve, még a világválság kitörése előtt a diplomás pályakezdők várható foglalkoztatásáról és bérezéséről. Bár a krízis azóta valószínűleg alaposan felülírta az akkori várakozásokat, a felsőoktatás számára azért hosszú távú trendként figyelembe vehetőek lehetnek az intézet felmérésének eredményei.

Közoktatás Edupress

Diplomás pályakövetés: ki miért tanul tovább?

Elolvasom

A nemrég elindult Diplomás pályakövetés kutatási program első lépéseként arra próbáltak választ kapni a szervezők csaknem nyolcezer hallgató személyes megkérdezésével, hogy milyennek tartják az iskolájukban megszerezhető diploma munkaerőpiaci értékét és milyen fizetésre számítanak a papír kézhezvétele után.

Közoktatás Eduline

Vizsgaidőszak az ELTE bölcsészkarán – egy hallgató szemszögéből

Elolvasom

A napokban kezdődik az egyetemisták és főiskolások számára 2009 évi tavaszi vizsgaidőszak. Jegyzetek utáni rohanás, tételkidolgozás, tanulással töltött éjszakák, megmérettetés szóban és írásban – ezek várnak rájuk a következő hetekben. E cikksorozaton keresztül megismerhetitek, hogy is zajlik a vizsgaidőszak – egy egyetemi hallgató szemszögéből

Közoktatás Edupress

Egyetemek is pályázhatnak kutató-fejlesztő munkahelyteremtésre

Elolvasom

Az elmúlt napokban kiírt, a hazai kutatás-fejlesztést támogató pályázatot ismertette Kolber István kutatás-fejlesztési szakállamtitkár ma délben, Budapesten. A pályázat célja megőrizni a válság okán munkájukat elvesztő kutató-fejlesztőket, illetve támogatni az új kutató-fejlesztő programok elindítását. A támogatásra egyetemek is pályázhatnak.

Közoktatás Eduline

A magyar Einstein-ösztöndíjas: Kocsis Bence

Elolvasom

A NASA idei tíz ösztöndíjasának egyike Kocsis Bence, aki az ELTE Bolyai kollégistájaként tavaly szerezte meg asztrofizikai tudományos fokozatát. A fiatal magyar kutató szerint a világ legnagyobb űrkutatással foglalkozó központja nem rossz hely, de az elméleti csillagászatban még izgalmasabb, ha az ember egy egyetemen vagy kutatóintézetben folyó pezsgő szakmai élethez csatlakozhat.

Közoktatás Eduline

Diákélet: félelem, drogok és alkohol

Elolvasom

Egy felmérés szerint a diákok 48%-át éri szóbeli, vagy pszichés erőszak az iskolában. Az adatokból az is kiderült, hogy több ezer fiatal használ drogot, vagy fogyaszt alkoholt – sokan közülük mindössze tíz évesek.

1
4 5 6 7 8 9 10