szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átlagosan 418 ezer forint megtakarításuk van a 19 és 29 év közöttieknek, mégis szoronganak pénzügyeik miatt - derül ki egy friss felmérésből.

A pénzügyekhez köthető szorongás bár társadalmi szintű probléma, hatványozottan érinti a 18-34 éves korosztályt. A Finra Investor Education Foundation felméréséből kiderült például, az amerikai fiatalok 63 százaléka számol be nagymértékű stresszről, ha a pénzügyeire gondol.

Jól megy a spórolás

A jelenlévő szorongás ellenére, úgy tűnik sikeresen félre tudnak tenni. A K&H ifjúsági indexének 2019. harmadik negyedéves adatai szerint a megtakarítások átlagos összege 418 ezer forint körül alakult, a 19-25 évesek körében mért átlag 220 ezer forint, ami a 26-29 éves korosztályban már 800 ezer forintra nő.  

A felmérés szerint a megtakarítási viselkedések nagyon különbözőek: a leginkább tudatos megtakarítási viselkedés 27 százalékra jellemző, ők már hónap elején félreteszik a kívánt összeget. A hónap végén megmaradt pénzt 23 százalék teszi el, 32 százalék csak alkalmanként takarít meg. Mindössze 18 százalékra tehető azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre. A függetlenedési szándékot a takarékoskodás célja is jól mutatja: a megtakarító fiatalok fele lakáscéllal tesz félre - írják.

Háromezerrel kevesebb a munkanélküli a 15-24 évesek között, mint tavaly ilyenkor

Csökkent a 15-24 éves munkanélküliek száma az elmúlt egy évhez képest, háromezer fővel kevesebben nem tanulnak vagy dolgoznak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!