szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csökkent a 15-24 éves munkanélküliek száma az elmúlt egy évhez képest, háromezer fővel kevesebben nem tanulnak vagy dolgoznak.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 35 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 10,9 százalékra csökkent - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az idén januárral záruló háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz képest 9,5 ezerrel, illetve 0,2 százalékponttal kevesebb.

Háromezerrel kevesebb a fiatal munkanélküli

2019 január végén a 15-24 éves munkanélküliek száma 38 ezer, munkanélküliségi rátájuk 11,4 százalék volt. Vagyis háromezer fővel kevesebb munkanélküli van ma ebben a korcsoportban. Az viszont továbbra is igaz, hogy a munkanélküliek több mint egyötöde a 15-24 évesek közül került ki.

A munkanélküliség változása egyébként nyomon követhető volt az elmúlt időszakban is: év elején megírtuk, hogy a 24 évesnél fiatalabbak 13 százaléka hivatalosan is munkanélküli. Bár a rövidtávú összehasonlítás esetén a munkanélküliség növekedéséről számoltunk be, az elmúlt egy évhez viszonyítva az látszik, kevesebb a tizen-, huszonéves munkanélküli.

Ennyit kell fizetnetek, ha nem tanultok és nem is dolgoztok

Milyen kötelezettséggel jár, ha valaki már nem tanul, de még munkát sem talált? A TB (társadalombiztosítás) járulékról minden végzős egyetemistának tudnia kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!