szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen kötelezettséggel jár, ha valaki már nem tanul, de még munkát sem talált? A TB (társadalombiztosítás) járulékról minden végzős egyetemistának tudnia kell.

Korábban megírtuk, hogy a 24 évesnél fiatalabbak 13 százaléka hivatalosan is munkanélküli. Nekik, a hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő 46. naptól már fizetési kötelezettségük van, ami a társadalombiztosításukat illeti.

Akiknek tehát 2019 októberén végleg lejárt a diákigazolványuk, és munkába sem álltak, decembertől fizetniük a havonta fixen meghatározott összeget. Ez pedig idéntől 7710 forintot jelent (2019-ben még 7500 forintnyi összeget kellett) havonta.

Ez azokra is vonatkozik, akiknek a tavaszi félévben, tehát március végén jár majd le a diákigazolványuk. Amennyiben nem érvényesítitek, mert nem tanultok tovább és nem kezdetek el dolgozni, nektek is számolnotok kell ezzel az összeggel.

Mit takar a társadalombiztosítás?

Enélkül nem lehettek jogosultak társadalombiztosítási ellátásra, vagyis például az egészségügyi szolgáltatások, a gyermekgondozási díj, a táppénz, de a nyugellátás is.

Öt szakma, amit néhány hónapon belül elsajátíthattok

Szeretnétek szakmát szerezni, de nincs túl sok időtok a tanulásra? Vagy csak kipróbálnátok magatokat valami újban, komolyabb elköteleződés nélkül? Akkor érdemes elolvasnotok a következő listát, ugyanis most olyan képzéseket gyűjtöttünk össze, amelyeket néhány hónap alatt elvégezhettek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.