szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnétek szakmát szerezni, de nincs túl sok időtok a tanulásra? Vagy csak kipróbálnátok magatokat valami újban, komolyabb elköteleződés nélkül? Akkor érdemes elolvasnotok a következő listát, ugyanis most olyan képzéseket gyűjtöttünk össze, amelyeket néhány hónap alatt elvégezhettek.

Informatikai képzések

Az informatikai képzések mindig az első helyen szerepelnek, ha a legkeresettebb szakmákról van szó. Nem is csoda, hiszen jelenleg is több ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és egyáltalán nem csak a diplomával rendelkező szakemberekre van kereslet.

Az informatika területén a gyakorlati tudás sokszor többet ér, mint a megszerzett papír. Éppen ezért, bár az informatikai képzések nagy része nem OKJ-s tanfolyam, a végzett tanulók csak tanúsítványt kapnak, mégis könnyen el tudnak helyezkedni a megszerzett tudással.

Számos tanfolyam közül lehet válogatni, ahol néhány hónap alatt elsajátíthattok egy programozási nyelvet (Java, Python, C#). De a weboldalkészítés iránt érdeklődők is könnyen találhatnak rövid képzéseket, hiszen akár három hónap alatt elvégezhető egy webprogramozó tanfolyam, fél év alatt pedig egy webfejlesztő kurzus.

Eladó

Ezzel a tanfolyammal hosszútávon is jól járhattok, ugyanis eladókból mindig hiány van. A képzés alapfokú iskolai végzettségre épül és három hónap alatt teljesíthető. Még jobban járhattok, ha az élelmiszer-, vegyiáru eladó + boltvezető képzést választjátok, amely bár 6 hónapig tart, de a képzés végére két szakmával is gazdagodhattok.

Óvodai dajka

A gyors OKJ tanfolyamok közül ez a legkeresettebb képzés. A tanfolyam három hónap alatt elvégezhető és nem szükséges hozzá semmi féle szakmai előképzettség, csupán alapfokú iskolai végzettség.

Bébiszitter tanfolyam

Ha szívesen dolgoznátok gyerekekkel, akkor ezt a képzést is nektek találták ki. Még az óvodai dajka tanfolyamtól is gyorsabban – mindössze nyolcvan óra alatt – szerezhettek képesítést.

Gépkezelő tanfolyamok

Targoncavezető vagy emelőgépkezelő képzések mindössze 1-2 hónap alatt elvégezhetők, és OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el lehet helyezkedni. A végzett szakemberek nem csak Magyarországon, hanem külföldön is rendkívül keresettek. Ráadásul ezekhez a tanfolyamokhoz érettségi sem kell, elég a nyolc általános.

Azonban nem sokáig van már lehetőség arra, hogy néhány hónap alatt piacképes végzettséget szerezzetek. Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy melyek lesznek a legkeresettebb szakmák 2020-ban, itt megtaláljátok őket. Azokról a képzésekről pedig, amelyeket már csak idén választhattok utoljára itt olvashattok részletesebben.

Akkor is szerezhettek OKJ-s képzést teljesen ingyen, ha már van diplomátok? Itt a válasz

Akkor is ingyen szerezhettek szakképesítést, ha már elvégeztek egy egyetemi vagy főiskolai szakot? Számít-e, hány államilag finanszírozott félévet használtatok el az alap- és a mesterdiploma megszerzéséhez? Olvasói kérdésre válaszoltunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.