szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakmát tanulnátok, de nem tudjátok, hogy hol érdemes kutakodnotok? Kíváncsiak vagytok, hogy milyen feltételekkel tanulhattok ingyenesen, és mikor kaphattok diákigazolványt? Most összegyűjtöttük az OKJ-s képzésekkel kapcsolatos legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

Szakmát iskolai rendszerű vagy iskolarendszeren kívüli tanfolyamok keretében szerezhettek. Az előbbiek szeptemberben és februárban, az utóbbiak egész évben indulnak. Erről bővebb információkat itt találtok.

Ha szeretnétek átböngészni, hogy milyen OKJ-s képzések közül válogathattok, akkor töltsétek le az Országos Képzési Jegyzék 2019-es adatbázisát. Vigyázzatok, mert már a 2020-as táblázat is fent van, de ez már a szeptemberben induló képzéseket tartalmazza. Ha pedig sikerült kiválasztanotok, hogy milyen szakmát tanulnátok, ezzel a keresővel megyére, szakképzési centrumra, valamint tagintézményre tudjátok szűkíteni a találatokat.

Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes, vagyis akár a diploma megszerzése után is ugyanolyan feltételekkel szerezhettek OKJ-s szakképesítést, mint azok, akik egyáltalán nem tanultak felsőoktatási intézményben. Diákigazolványt is akkor kaphattok, ha ilyen formában tanultok – ez nemcsak a nappali, hanem az esti és levelező tagozatos diákoknak is jár.

Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. Az OKJ átalakulásáról bővebb információkat itt találtok.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy melyek lesznek a legkeresettebb szakmák 2020-ban, itt megtaláljátok őket. Azokról a képzésekről pedig, amelyeket már csak idén választhattok utoljára itt olvashattok részletesebben.

Februárban már az új szakképzési rendszerben lehet jelentkezni

Hatályba lépett az új szakképzési törvény január 1-jével, februárban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.