szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Februárban is indulnak ingyenes OKJ-s képzések, az év többi részében pedig fizetős tanfolyamokra jelentkezhettek. De milyen szakmát érdemes kitanulni? Segítünk.

Ha szakmát szeretnétek szerezni, iskolai rendszerű képzésekre szeptemberben és februárban jelentkezhettek: ezek előnye, hogy az első két szakképesítés megszerzése nappali vagy esti tagozaton mindenkinek, végzettségtől függetlenül ingyenes, feltéve, hogy az oktatási intézmény állami támogatásban részesül. Vagyis akár diploma után is szerezhettek szakmát, akkor is, ha már elfogytak az állami ösztöndíjas féléveitek - egy OKJ-s képzés elvégzése után pedig ugyanannyi ösztöndíjas félévvel vághattok neki a felsőoktatásnak.

A legtöbb ilyen képzést a szakképzési centrumok indítják, de néhány egyházi és alapítványi fenntartású iskolában is tanulhattok. Az iskolai rendszerű képzések keresőjét itt találjátok - szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény szerint is szűrhettek.

Iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában induló képzésekre egész évben jelentkezhettek. Bár ezekért fizetni kell, az előnyük az, hogy rövidebb a képzési idő, a beosztás pedig rugalmasabb, így könnyebb dolgozni mellette.

A szakmák listáját mindig az aktuális Országos Képzési Jegyzék (OKJ) tartalmazza: ezeket innen tölthetitek le. Azt, hogy mit tanulhattok érettségivel, itt nézhetitek meg, azt pedig, hogy milyen szakmát szerezhettek érettségi nélkül, itt találjátok.

Ha biztosra szeretnétek menni, érdemes megnézni a hiányszakmák listáját - a legfrissebbet itt találjátok, itt pedig olcsó, de piacképes tanfolyamokat ajánlottunk.

Radikális változás jön

Ha a tanfolyami forma megfelelőbb a számotokra, érdemes még most jelentkezni, mivel 2020. szeptemberétől átalakul a jegyzék. Jelentősen lecsökken a tanulható szakmák száma, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, legalább két év alatt. Ez igaz az összes érettségire épülő szakmára is. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket. 

A változásokról szóló összefoglalónkat itt találjátok, a jövő szeptembertől érvényes jegyzék értelmezéséhez pedig itt adtunk segítséget.

Továbbtanulás munka mellett? Minden infó a szakirányú továbbképzésekről

Hamarosan diplomáztok, és szeretnétek munkát vállalni, de tovább is képeznétek magatokat? A szakirányú továbbképzés jó választás lehet. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és a válaszokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.