szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hol találjátok azoknak a szakképesítéseknek a listáját, amelyekhez érettségi végzettségre van szükség, és mi változik 2020 szeptemberétől? Itt vannak a tudnivalók.

A 2020. szeptember 1-jétől hatályos Országos Képzési Jegyzék (OKJ) értelmében radikálisan lecsökken azoknak a szakmáknak a száma, amelyeket a felnőttoktatás keretében iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában lehet tanulni. Az érettségire épülő szakmákat például csak iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni.

A tanfolyami forma előnye az, hogy rövidebb a képzés, a beosztása pedig jobban igazodik a munkaidőhöz, a felnőttképzők által kínált tanfolyamok pedig év közben többször is indulnak. A tanfolyamokért ugyanakkor fizetni kell, ellentétben az iskolai rendszerű képzésekkel, amelyekből kettőt továbbra is ingyen végezhettek el, akkor is, ha már van diplomátok.

A jelenleg hatályos, illetve a jövő szeptembertől életbe lépő OKJ-s listákat innen tölthetitek le.

Mit tanulhattok most érettségi után?

A jelenleg hatályos OKJ szerint háromféle szakképesítéshez kérnek érettségi végzettséget: ha megnyitottátok az excel fájlt, a szinteket a magyarázat fülön találjátok. Az 52-es, 53-as és 54-es szintű képzések érettségihez kötöttek, az 55-ös szintűek pedig ráépülések. Azt, hogy melyik szakmát milyen formában tanulhatjátok, a szakmalistáknál "A képzés munkarendje" című oszlopban nézhetitek meg. A betűkódok jelentését szintén a magyarázat fülön találjátok. Az iskolai rendszerű képzések hosszát az "Iskolai rendszerű képzési idő", a tanfolyami képzésekét pedig az "Iskolarendszeren kívüli képzési idő" oszlopban nézhetitek meg. Bár az új OKJ már jövő szeptemberben hatályba lép, 2020. december 31-ig még indulhatnak a 2019-es lista szerinti képzések.

A konkrét tanfolyamok kereséséhez használhatjátok a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresőjét is, amelyben szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek.

Mi változik 2020-ban?

A 2020. szeptember 1-jétől életbe lépő OKJ szerint az érettségi épülő szakmákat csak iskolai rendszerű, azon belül nappali vagy esti tagozatos képzésben szerezhetitek meg. Ezek az 54-es szintű, érettségi épülő emeltszintű, vagyis technikusi képesítések, amelyeket az excelben az 1. táblázatban találtok. Azt, hogy mennyi idő alatt szerezhetitek meg a képesítést, az 'Iskolai rendszerű képzési idő' oszlopban találjátok - az alsó szám jelöli a felnőttoktatási képzési időt (a felső a technikumi oktatás képzési idejét). Arról, hogy milyen ,a felnőttoktatás keretében megszerezhető képzések szerepelnek még a jövő szeptembertől hatályos listában, itt olvashattok.

Nem csak az OKJ-s képzések alakulnak át jövő szeptembertől: a szakképzésben várható változásokról itt találjátok cikkeinket.

OKJ-s képzéseket kerestek? Itt egy kis segítség a szakképzési listákhoz

Szeretnétek OKJ-s képzésen tanulni, de nem tudjátok, hogyan és hol találjátok a szakmák listáját? Most összeszedtünk pár hasznos oldalt a keresgéléshez. Ha jövőre lépnétek be a szakképzésbe, akkor pedig mutatjuk a változásokat és a 2020-as listát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.