szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen szakmákat tanulhatnak azok, akiknek már van diplomája, és kell-e fizetni a képzésért? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és változásokat.

Az OKJ-s képzéseket ingyenes iskolai rendszerű vagy térítéses iskolarendszeren kívüli formában végezhetitek el diplomával is, jövő szeptembertől ugyanakkor jelentősen átalakul a szakmák rendszere.

Hol találjátok meg a szakmákat?

Azt, hogy milyen képzések közül választhattok, az Országos Képzési Jegyzékben nézhetitek meg: az aktuális és a 2020 szeptemberétől érvényes listát innen tölthetitek le excel formátumban.

2020 szeptemberétől radikálisan lecsökken az OKJ-s szakmák száma, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, legalább két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Itt írtunk arról, hogyan értelmezhetitek a jövő szeptembertől hatályos jegyzékben szereplő információkat.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán van egy kereső is, amelyben megtalálhatjátok a szakképzési centrumokban indított képzéseket. Alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban. A hiányszakmák listáját itt nézhetitek meg.

Kell fizetni a képzésekért?

Az iskolarendszeren kívüli tanfolyamokért fizetni kell, ezek ugyanakkor rövidebbek és rugalmasabb a beosztásuk. Az iskolai rendszerű képzésekért most és jövő szeptembertől sem kell fizetni, az első két képesítés megszerzése ingyenes azoknak is, akiknek már van diplomájuk.

Ez fordítva is működik?

Igen: ha szakképesítést szereztek - akár többet is -, ugyanannyi ideig tanulhattok állami ösztöndíjjal a felsőoktatásban: tizenkét, ennél hosszabb képzési idő esetén tizennégy szemeszterig.

Akkor szeptembertől már nem is lehet a többi szakmát tanfolyami formában tanulni?

De igen, a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket.

Radikális átalakítás vár a szakképzésre: ilyen szakmákat lehet tanulni a következő tanévtől

2020 szeptemberétől jelentősen lecsökken a középfokú iskolákban, illetve a felnőtteknek szóló képzéseken tanulható szakmák listája, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerben lehet majd megszerezni, két-három év alatt. Mutatjuk, mi változik az egyes képzési területeken.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.