szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már elérhető a 2020-as Országos Képzési Jegyzék excel formátumban a 2020. szeptemberétől tanulható szakmák listájával. Segítünk a számok és betűkódok értelmezésében.

Ahogy beszámoltunk róla, 2020. szeptember 1-jétől radikálisan lecsökken a szakképzésben megszerezhető szakmák száma az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet alapján, amely szeptember 30-án jelent meg. A legtöbb képesítést csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: ezeket itt nézhetitek meg.

A 2020-as Országos Képzési Jegyzék a jövő szeptembertől tanulható szakmák listájával már letölthető a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapjáról excel formátumban.

A szakmák listáját az első két fülön találjátok. Az 1. táblázatban a középfokú iskolákban (szeptembertől a hároméves szakképző iskolában, illetve az ötéves technikumban), illetve az iskolai rendszerű nappali vagy esti felnőttoktatásban megszerezhető képesítéseket nézhetitek meg. A 'Szint' oszlop azt jelöli, milyen végzettségre van szükség a képzés elkezdéséhez: a 34-es szám az alapfokú végzettségre épülő középfokú szakképesítéseket, az 54-es pedig az érettségire épülő emeltszintű, vagyis technikusi szakképesítéseket jelöli.

A tanulmányi területek, a szakmacsoportok és és az ágazati besorolás számkódjait a 'jelmagyarázat' fülön találjátok. Azt, hogy mennyi idő alatt szerezhetitek meg a képesítést, az 'Iskolai rendszerű képzési idő' oszlopban találjátok - az alsó szám jelöli a felnőttoktatási képzési időt. 'A képzés munkarendje' oszlopban az 'N' a nappali, az 'E' pedig az esti tagozat kódja.

A 2. táblázatban azokat a részszakképesítéseket találjátok, amelyeket tanfolyami, vagyis iskolarendszeren kívüli formában lehet megszerezni. A 21-es szint az iskolai végzettséget nem igénylő alapfokú részszakképesítéseket, a 31-es pedig az alapfokú iskolai végzettségre vagy meghatározott bemeneti kompetenciára épülő alsó középfokú részszakképesítéseket jelöli. A képzési időt itt órában megadva találjátok meg az 'Iskolarendszeren kívüli képzési idő' oszlopban. A 'TK' betűkód a tanfolyami képzést jelöli.

Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül továbbra is ingyenes, a tanfolyami képzésekért viszont fizetni kell. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat.

Arról, hogy hol kereshettek rá a konkrét képzésekre, és mi alapján érdemes választani, itt olvashattok:

OKJ-s képzéseket kerestek? Itt egy kis segítség a szakképzési listákhoz

Szeretnétek OKJ-s képzésen tanulni, de nem tudjátok, hogyan és hol találjátok a szakmák listáját? Most összeszedtünk pár hasznos oldalt a keresgéléshez. Ha jövőre lépnétek be a szakképzésbe, akkor pedig mutatjuk a változásokat és a 2020-as listát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.