szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a közoktatásban alakul át a szakképzés jövőre, hanem a felnőtteknek szóló OKJ-s képzések rendszere is változik. A képesítések száma radikálisan lecsökken, többségüket pedig csak iskolai rendszerben lehet majd megszerezni, két vagy három év alatt. Sok népszerű szakma megszűnik vagy összeolvad. Összefoglaltuk, hogy mi történt az idén és mi várható 2020-ban.

A 2020. szeptember 1-jétől hatályos Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyar Közlöny szeptember 30-ai számában jelent meg. A listában az eddiginél jóval kevesebb szakma szerepel, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton, két vagy három év alatt lehet majd megszerezni - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Ezen szakmák egy része alapfokú végzettségre, másik része pedig érettségire épül.

Az úgynevezett részszakképesítéseket viszont csak tanfolyami formában lehet majd megszerezni 100-720 óra alatt - ezek vagy nem igényelnek iskolai végzettséget, vagy alapfokú iskolai végzettségre vagy meghatározott bemeneti kompetenciára épülnek.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.

A változást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a jegyzék kihirdetésekor azzal indokolta, hogy átláthatatlan volt a szakmák eddigi rendszere és az egymásra épülések, a cél pedig az, hogy a gazdaság igényeihez idomuljon a szakképzés, a munkaerőpiacon értékes és használható szakképesítések legyenek a képzési kínálatban. A Felnőttképzők Szövetségének kutatása szerint viszont a cégek pont, hogy csökkentenék a képzések hosszát, és a digitális tanulási lehetőségeknek is nagyobb szerepet adnának.

A szakmát szerezni vágyók közül is valószínűleg sokan rosszul járnak, mivel jelenleg tanfolyami formában kevesebb idő alatt, rugalmasabb beosztással lehet szakmát szerezni, a tanfolyamok pedig évente többször indulnak. Igaz, a tanulásért fizetni kell, ellentétben az iskolai rendszerű oktatással, amelyben az első két szakképesítés megszerzése továbbra is ingyenes marad, végzettségtől függetlenül.

Hol találjátok a jegyzékeket?

A jelenleg hatályos - 2019-es - és a jövő szeptembertől érvényes Országos Képzési Jegyzéket innen, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapjáról tölthetitek le excel formátumban. A 2020-as jegyzék értelmezéséhez itt adtunk segítséget, azt pedig, hogy milyen szakmákat tanulhattok jelenleg és 2020. szeptemberétől érettségivel, itt nézhetitek meg.

Milyen szakmák tűnnek el?

Cikksorozatban dolgoztuk fel, hogy mely szakmák tűnnek el, illetve alakulnak át a nyolc képzési területen: az oktatási képzésekről itt, a humán tudományi és művészeti szakmákról itt, a társadalomtudományi, gazdasági és jogi képesítésekről itt, a matematikai, számítástechnikai és egyéb természettudományos képzésekről pedig itt olvashattok.

Azt, hogy mi változik a műszaki, ipari és építőipari képzési területen, itt nézhetitek meg, a mezőgazdasági szakmákról pedig itt olvashattok. Az egészségügy és szociális gondoskodás képzési területről itt, a szolgáltatások terület képesítéseiről pedig itt írtunk.

A legnépszerűbb szakmákat érintő változásokról itt olvashattok, itt pedig olyan közismert szakmákat találtok, amelyek a jelenlegi formájukban nem indulnak többé.

Nemcsak a felnőttoktatás, hanem a középiskolai szakképzés is jelentősen átalakul jövőre: itt olvashattok a változásokról.

Pénztárcabarát, de piacképes tanfolyamokat kerestek? Összegyűjtöttünk nektek néhányat

Olyan OKJ-s tanfolyamokat kerestek, amik olcsók, de mégis hasznosak? Ha szakmát tanulnátok, akkor érdemes elolvasnotok a következő listát, ugyanis olyan pénztárcabarát képzéseket gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyen munkát találhattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.