szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Hetedik rész: egészségügy és szociális gondoskodás.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

Egészségfejlesztési segítő, amit korábban részképzésben, tanfolyami formában 300-400 órában lehetett tanulni eltűnt a listából. Az ápolás, gondozás képzési csoportban megmaradt az ápoló szak 14 szakmairánnyal, az egészségügyi asszisztens nyolc szakmairánnyal és a gyakorló ápoló három szakmairánnyal.

Orvosi diagnosztikai és kezelési technológiák közül megmarad a klinikai laboratóriumi szakasszisztens, klinikai laboratóriumi asszisztens három szakmairánnyal, optikai termékkészítő és az optikus technikus, a radiográfiai szakasszisztens és a szövettani asszisztens is. Ezen felül lesz ortopédiai műszerész, amit technikumban - jelenlegi nevén szakgimnáziumban - öt év alatt, érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd elvégezni.

Gyermek- és ifjúságvédelem képzések közül megmarad a kisgyermekgondozó, -nevelő és a gyermek- és ifjúsági felügyelő. Ezzel szemben, ahogy már korábban is írtunk róla, megszűnnek a nevelőszülő képzések, a családsegítő asszisztens, és a gyermekotthoni asszisztens néven működő szakmák.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Átalakul a mezőgazdasági képzések listája is: ezeket a szakmákat érinti

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Hatodik rész: mezőgazdaság.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.