szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Nyolcadik rész: szolgáltatások.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A szolgáltatási szakképzések közül eltűnnek a különböző kutyakiképzők, uszodamester és fotográfus és fotótermék-kereskedő képzések, de továbbra is lesz cukrász és cukrász szaktechnikus, panziós-fogadós, pincér-vendégtéri szakember, szakács, pincérsegéd képzés.

Lesz turisztikai technikus, a turisztikai szervező és az idegenvezető szakmairánnyal, amiket technikumban - jelenlegi nevén szakgimnáziumban - öt év alatt, érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd elvégezni. Illetve lesz fitness-wellness instruktor és sportedző (a sportág megjelölésével) -sportszervező, amiket szintén öt, illetve 2 év alatt lehet majd megtanulni.

Ezen felül lesz háztartásvezető 400–500 órában tanulható részképzésként. Valamint kozmetikus technikus, kéz- és lábápoló technikus és fodrász technikumban - jelenlegi nevén szakgimnáziumban - öt év alatt, érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd elvégezni. Viszont nem lesz külön férfi fodrász, szépségtanácsadó és speciális lábápoló képzés sem.

Eltűnik a temetkezési szolgáltató, tisztítás-technológiai szakmunkás, azonban megmarad a vízügyi technikus három szakmairánnyal, köztük a szennyvízkezelővel és a víziközművel.

A honvédelmi képzések közül lesz fegyvergyártó szaktechnikus és fegyverműszerész technikus, honvéd altiszt rengeteg szakmairánnyal, lesz továbbá honvéd kadét hét szakmairánnyal.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Átalakul a mezőgazdasági képzések listája is: ezeket a szakmákat érinti

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Hatodik rész: mezőgazdaság.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.