szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Negyedik rész: matematikai, számítástechnikai és egyéb természettudományos képzések.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A 2019-es, jelenleg érvényben lévő Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) tizenegy szakma szerepel a matematika, számítástechnika és egyéb természettudományok képzési területen. Az új jegyzékben ezekből csak három szakma maradt, a statisztikai tanulmányi terület - a tanfolyami formában tanulható statisztikai és gazdasági ügyintéző szakmával - és a számítástechnikai alkalmazások tanulmányi terület - az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli képzésben is megszerezhető IT mentor szakmával - pedig teljesen eltűnt.

A számítástechnikai képzések tanulmányi területén infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikusnak, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusnak, illetve szoftverfejlesztő és -tesztelőnek tanulhatnak majd az ötéves technikumba járó diákok, a képesítéseket érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd megszerezni. Az előbbi két szakma egy-egy jelenlegi képesítés "átnevezett" utódja.

Külön szakmaként nem marad meg a jelenleg iskolai rendszerű és tanfolyami formában is elvégezhető CAD-CAM informatikus, gazdasági informatikus, információrendszer-szervező, műszaki informatikus és térinformatikus képzés, illetve az eddig iskolai rendszeren kívül megszerezhető digitális műszaki rajzoló és az irodai informatikus képesítés sem.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Átalakítják a szakképzést: ezen a területen csak a szakmák negyede marad meg

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Harmadik rész: társadalomtudományi, gazdasági, jogi képzések.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.