szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerre dolgoztok és tanultok is? Azok, akik esti képzésen tanulnak egészen speciális körülmények között szereznek bizonyítványt. Milyen szabályok vonatkoznak rájuk és mennyire népszerűek az esti munkarendű képzések mind a felnőtt-, mind a felsőoktatásban?

Több tízezren tanulnak esti tagozatú képzési formában akár a felsőoktatásban, akár a felnőttképzésben. Sokan azért választanak esti képzésben végezhető szakot vagy tanfolyamot, mert mellette könnyebben tudnak munkát vállalni, csakúgy mint a hasonlóan népszerű levelező képzések esetében.

Esti képzés egyetemen, főiskolán

Bár esti képzésre a tavalyi felsőoktatási felvételin több mint 1500-an jelentkeztek, összesen csak 584 hallgatót vettek fel. Hasonlóan alakult ez a korábbi években is: jellemzően 400-600 közötti létszámot szoktak biztosítani az egyetemek, főiskolák esti képzésen tanuló hallgatóiknak. Esti képzésen a felsőoktatási szakképzés kivételével bármilyen típusú szakon tanulhattok, legyen az alap-, osztatlan- vagy mesterképzés. A legtöbben tavaly esti képzések közül alapszakra kerültek be: 223 hallgató kezdhette meg a tanulmányait állami ösztöndíjjal támogatott képzésen.

OKJ estin

Az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) iskolarendszerű képzései szintén indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ilyen típusú képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni, ezek már fizetős tanfolyamok.

Részletesebb statisztikák híján csak a legnépszerűbb OKJ-s képzésekről lehet tudni, melyek zömét azonban lehet iskolarendszerű képzésben tanulni. Sőt 2020-tól - a szakképzési törvény módosítása miatt - már eleve szinte csak iskolarendszerű képzésen lehet majd részt venni, ugyanis a tanfolyami rendszerű képzések nagy részét megszüntetik, átalakítják. A 2020-as Országos Képzési Jegyzék a jövő szeptembertől tanulható szakmák listájával már letölthető a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapjáról excel formátumban.

Mennyi időt kell az iskolapadban tölteni?

Hétköznap esténként vagy akár a heti pihenőnapokon van iskolában az, aki esti tagozaton tanul. A felnőttoktatásban az esti képzések aránya a törvény szerint a következőképpen kell, hogy alakuljon: a gyakorlati képzés jelenléti óraszámának legalább a nappali rendszerű képzésre meghatározott gyakorlati óraszám hatvan százalékát ki kell tennie. Vagyis a nappali képzésű órák hatvan százalékát tartják meg esti tagozaton.

Jár diákigazolvány?

A diákigazolvány típusa a kormányrendelet szerint általában lehet nappali, esti, levelező, távoktatásos és más sajátos diákigazolvány is. Az esti képzésen tanuló diákok így ugyanúgy igénybe vehetik akár a helyközi, akár a helyi jegy- és bérletkedvezményeket. Ha új intézményben folytatjátok tanulmányaitokat, itt megnézhetitek, hogyan igényelhettek új diákigazolványt.

Elfogadta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt: itt vannak a változások

Megszavazta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt, ami alapján a következő tanévtől átalakul a szakképzés rendszere: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!