szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban képzési területenként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Ötödik rész: műszaki, ipari és építőipari képzések.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A 2019-es Országos Képzési Jegyzékben még 216 műszaki, ipari és építőipari képzés szerepelt, az új jegyzékben viszont már csak 146 ilyen képzést találni, vagyis a műszaki, ipari és építőipari képzési terület tanfolyamai több mint 30 százalékkal csökkentek.

A legtöbb képzés az energetikai és elektromossági tanulmányi területen szűnik meg, 32 képzésből mindössze 4 marad: az elektronikai műszerész, az erősáramú elektrotechnikus, a villanyszerelő és a villamos ipari előkészítő. Eltűnik többek között a villámvédelmi felülvizsgáló, az erőművi gépész és a különböző feszültségű kábelszerelő képzés is. Építészet és várostervezés képzéstípusból mindössze egy marad: a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusi.

Egy képzési területen azonban van példa a tanfolyamok számának növekedésére is. Az élelmiszergyártás tanulmányi terület 11 új képzéssel bővül: többek között az élelmiszeripari gépkezelő, konzervgyártó és sörgyártó képzéssel.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Itt az újabb lista: ezeket a szakmákat sem lehet tanulni jövő szeptembertől

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Negyedik rész: matematikai, számítástechnikai és egyéb természettudományos képzések.