szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap lezajlott a 2020-as központi felvételi, a héten azonban számos változás történt az oktatás területén. Többek között az új Nemzeti alaptanterv körül vannak leginkább kérdések, de új információk is, valamint több új tanulmányról is írtunk a napokban, amelyek fontos kutatásokról számolnak be. Heti hírösszefoglalónkat olvashatjátok.

Itt vannak a 2020-as központi felvételi feladatsorai és megoldásai

Kérdések az új Nemzeti alaptanterv körül

A módosított Nemzeti alaptanterv szerint szeptembertől nem lesz önálló tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret a középiskolákban. A szakemberek szerint kérdéses, hogy a tananyag tényleg beépül-e más tárgyakba, a tanárok és a jelenlegi hallgatók jövőjéről pedig még semmit sem tudni. Az új tanterv a hírek szerint (múlt hét óta) bármelyik nap megjelenhet, azonban még egyelőre mindenki várakozik. A legújabb hírek szerint nem csak egy, két új tantervről is szó lehet: az egyiket tárgyalta és elfogadta a kormány, a másikat pedig az Emmi köznevelési államtitkársága készítette és köröztette különböző fórumokon. Bővebben itt olvashattok erről.

A Nemzeti Pedagógus Kara közleményben azt javasolta, a módosítást ebben a formában ne vezessék be 2020. szeptember 1-jén, helyette folytatódjon a korábban megkezdett szakmai konzultáció, míg a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nyílt levelében azt kérte, hogy a szakmai véleménykialakítás érdekében legalább jutassák el hozzájuk az új tantervet, ugyanis korábban megállapodtak a minisztériummal erről.

65 ezer fiatal igényelte és kapta vissza a sikeres nyelvvizsgájának az árát

Az elmúlt két évben már több mint 65 ezer fiatal igényelte és kapta vissza a sikeres nyelvvizsgájának az árát, ami összesen kétmilliárd forintnyi összeget jelent. 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek. Erről bővebben itt olvashattok.

Új köznevelésért felelős helyettes államtitkár

Kisfaludy László lett a köznevelésért felelős helyettes államtitkár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel. A váltásról, és az új államtitkárról itt olvashattok részletesebben.

Elöregedett tanári szakma

Kiderült, hogy a tanári karok öregedése minden intézményfenntartónál megfigyelhető, de az állami intézményekben dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok - derült ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „A közoktatás indikátorrendszere 2019” című, frissen publikált tanulmányából. 

A tanulmány több területre is kitér az oktatáson belül: a roma diákok helyzetéről, a tanárhiányról és a hátrányos helyzetű tanulók növekedéséről itt olvashattok bővebben.

Iskolaérettség: az új szabályokból kimaradt az SNI-s diákokra vonatkozó rész

A megváltozott iskolaérettségi vizsgálatok rendszere az SNI-s gyerekeket különösen hátrányosan érinti. Az új törvénymódosításból mint kiderült, kimaradt a rájuk vonatkozó speciális rész. A legtöbb szülő bizonytalan, és csak találgatni tudnak a jövővel kapcsolatban.

Friss kutatások: a diákok többsége fáradt és egészségtelenebben él

Romlottak az egyes étkezésiszokás- és egészségiállapot-mutatók, ugyanakkor stagnálnak vagy javultak a szerhasználati jellemzők a magyar tinédzserek körében - idézi csütörtöki számában a Magyar Hírlap egy nemzetközi kutatás magyarországi felmérésének frissen ismertetett eredményeit, melyről itt olvashattok.

Egy másik kutatásból az derült ki, már az ötödikesek harmada panaszkodik arra, hogy hetente többször fáradtnak érzi magát, amit az aránytalan iskolai terhelés, a kevés szabadidő, a kedvezőtlen alvási szokások és a mozgáshiány is okozhat. A középiskolás kamasz lányok fele elmondása alapján hetente többször idegeskedik és a harmaduknak hetente többször is fáj a feje.

Klímaválság mint tananyag

Minden új-zélandi iskola számára elérhetőek lesznek a klímaválsággal kapcsolatos oktatási segédanyagok. Ezzel az új tantervvel az ország a világon az elsők között áll. Bár a segédanyagok oktatása nem lesz kötelező, a kutató kidolgozók állítják, az utóbbi időben rengeteg tanár jelezte nekik, hogy szükségesnek tartják a klímatémát iskolai keretek között is feldolgozni, ugyanis ez egyre inkább foglalkoztatja a diákokat.

Sztrájkbizottságot szervez a PDSZ a szakképzés helyzete miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint káosz jellemzi a szakképzés átalakítását. Egy sztrájkbizottságot viszont már nem hagyhat figyelmen kívül a kormány.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.