szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti alaptanterv módosításának legutóbbi tervezete nem tükrözi a köznevelés tartalmi szabályozásával kapcsolatban korábban folytatott szakmai egyeztetések eredményeit. Az Elnökség a közleményben azt javasolja, a módosítást ebben a formában ne vezessék be 2020. szeptember 1-jén, helyette folytatódjon a korábban megkezdett szakmai konzultáció.

Ahogy mi is írtunk róla, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöksége 2020. január 15-én tartott ülésén megfogalmazta, hogy a 2020. szeptember 1-i hatállyal bevezetni kívánt NAT-módosítás nem tükrözi a korábbi munka eredményeit.

Közleményük szerint a módosítás nem tartalmazza a pedagógiai kultúraváltás célkitűzéseit, összességében nem mutatható ki érdemi tananyagcsökkentés, nincs biztosítva az intézmények számára az önálló működés lehetősége és az átmenetek zavartalansága. Ezen kívül a kerettantervekkel kapcsolatos választási lehetőségek is csökkennének. Úgy gondolják, hogy a szakképzés folyamatban lévő átalakításával együtt a tervezet 2020. szeptemberi bevezetése túl nagy terhet jelentene az iskolák és a pedagógusok számára.

Az NPK mint szakmai szervezet kéri, hogy a NAT-módosítást ebben a formában ne vezessék be 2020. szeptember 1-jén, mert számos kockázatot rejt magában. Helyette folytatódjon a korábban megkezdett, előremutató szakmai konzultáció.

A PDSZ szerint diktátum lesz az új alaptanterv

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a kiszivárgott információk alapján úgy értékelt: az idén szeptemberben életbe lépő dokumentum nem hoz paradigmaváltást az oktatásban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.