szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt két évben már több mint 65 ezer fiatal igényelte és kapta vissza a sikeres nyelvvizsgájának az árát, ami összesen kétmilliárd forintnyi összeget jelent.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint a kedvezményes lehetőséggel 2018. január 1. és 2019. november 30. között 65 247-en éltek, ami azt jelenti, hogy a kormány közel kétmilliárd forintot fizetett eddig vissza - írta meg a Magyar Nemzet.

A középfokú vizsgákért átlagosan 28-34 ezer forintot kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontokban, a felsőfokú bizonyítvány megszerzése pedig akár 38 ezer forintba is kerülhet. Bár a pénzt mindenképpen ki kell fizetni, de ha sikerült a vizsga, és a nyelvvizsázó 35 év alatti, akkor visszakapja az összeget. Mint kiderült, a többség ebbe a korosztályba is tartozik: 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek.

Így kaphatjátok vissza a nyelvvizsgátok díját: a három legfontosabb lépés

Tervezitek a nyelvvizsgát vagy már sikeresen vizsgáztatok, de még nem igényeltétek vissza a nyelvvizsgátok díját? Most megmutatjuk, hogyan tehetitek meg három egyszerű lépésben.

Jogszabályban rögzítették, hogy a támogatás mértéke legfeljebb a minimálbér 25 százaléka lehet, ez tavaly vizsgázónként maximum 37 250 forintot jelentett, a mostani, nyolcszázalékos emelésnek köszönhetően viszont elérheti a 40 ezer forintot is - írják, hozzátéve: az állam összesen 27 különböző idegen nyelv vizsgáit támogatja, a legnépszerűbb angol, német, olasz és francia mellett többek között a latin, arab, japán, kínai, illetve a nemzetiségi nyelveket is.

Egy éven belül

Ha valaki nem egyszerre teszi le a nyelvvizsga szóbeli és írásbeli részét, akkor csak abban az esetben igényelhetők vissza a díjak, ha a két bizonyítvány kiállítása között legfeljebb egy év telt el. Ugyanez érvényes a komplex nyelvvizsára vonatkozóan is, vagyis egy éven belül lehet kérvényezni a vizsga díját. A kérelmeket a Magyar Államkincstár – Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni. Fontos, hogy 18 éves kor alatt csak a szülő nyújthatja be a papírokat. Az összeg akár 13 napon belül meg is érkezhet.

A nyelvvizsga díjának visszaigénylési lehetősége mellett azóta bevezették - a nyelvtanulás, nyelvvizsgaszerzés támogatására - a nyelvtanulási diákhitelt, valamint a középiskolások számára indított ingyenes külföldi nyelvtanfolyamok is idén nyáron indulnak.

Itt vannak a 2020-as árak: ennyit kell fizetnetek a legnépszerűbb középfokú nyelvvizsgákért

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb általános középfokú nyelvvizsgákért? Változtak-e az árak tavalyiakhoz képest? Utánajártunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.