szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint káosz jellemzi a szakképzés átalakítását. Egy sztrájkbizottságot viszont már nem hagyhat figyelmen kívül a kormány.

Információink szerint az új szakképzési törvény végrehajtási rendeletének már a hatodik verzióját tárgyalják az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), ami jól mutatja, hogy a szakképzési rendszert ismét elkapkodott intézkedésekkel próbálják átalakítani – írja a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. Bejelentette: a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy a szakképzésért felelős ITM-el sikerüljön tárgyalóasztalhoz ülni. Az erről szóló levelet hétfőn küldték el Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kell jelölnie a kormány tárgyalódelegációját.

a PDSZ egyik követelése, hogy az állami, egyetemi fenntartású szakképzési intézményekben dolgozókat továbbra is a közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztassák és továbbra is vonatkozzon rájuk a köznevelési törvény.

Ezen felül követelik a szakképzésben dolgozók munkaterhelésének csökkentését, az illetményemelések és előmenetelek garanciáinak jogszabályba foglalását, a közalkalmazotti illetmények rendezését, továbbá azt, hogy az átszervezéssel a nem pedagógus iskolai dolgozók garantált illetménye se csökkenjen - írja az oldal.

Szűcs Tamás beszélt arról is, az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) korábban indult sztrájkbizottsági tárgyalásokat is folytatnák, amelyek eddig nem vezettek eredményre. A PDSZ elnöke jelezte: ha nem kezdődnek el vagy eredménytelenek lesznek a tárgyalások, újabb akcióra kerülhet sor.

Februárban már az új szakképzési rendszerben lehet jelentkezni

Hatályba lépett az új szakképzési törvény január 1-jével, februárban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.