Közoktatás Eduline

Mégis lesz pénz a zánkai ifjúsági centrumra?

Elolvasom

A jövő évi költségvetésben, majdnem a legutolsó pillanatban, sikerült egy bizottsági módosító indítvánnyal 350 millió forintos forrást biztosítani a zánkai gyermek- és ifjúsági centrum további működésére - közölte Bóka István, Fideszes országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

Közoktatás Eduline

Százmillió forintot adnának az iskolai hittanoktatásra

Elolvasom

Plusz 100-100 millió forintot különítene el az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága hittanoktatásra, valamint a szórvány és kistelepülések hitéletének támogatására. A testület emellett háromszázmillió forinttal segítené a lemorzsolódás csökkentését célzó iskolai programokat.

Felsőoktatás Eduline

Zsarolt-e a Zrínyi rektora?

Elolvasom

Nem kifejezetten fehérgalléros bűncselekmény megzsarolni egy 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató világcéget – még ha a gyanúsított egyetemi rektor, védelemtudományi szaktekintély, az egykori Orbán-kormány honvédelmi helyettes államtitkára is. Márpedig a Nemzeti Nyomozó Irodánál valami effélét sejtenek, amikor befolyással üzérkedést rónak Szabó Jánosnak, a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának terhére -írja a HVG.

Felsőoktatás Eduline

"Számomra ez egy oázis" - interjú a volt kultuszminiszterrel

Elolvasom

Milyen az igazi egyetem? Bozóki Andrásnak van összehasonlítási alapja, hiszen megfordult már a világ legjobb egyetemein is, mégis azt mondja, számára a budapesti Közép Európai Egyetem az első. De beszélt még nekünk a tandíjról, a sokat kritizált bolognai-rendszerről és a diplomák elértéktelenődéséről is.

Felsőoktatás Eduline

Mennyit keresnek a diplomás pályakezdők?

Elolvasom

A diplomás pályakezdők országos átlagban havi bruttó 180 ezer forintra számíthatnak 33 műszaki, gazdasági, jogi és értékesítési munkakörben, és havi bruttójuk két év gyakorlat után mehet valamivel 200 ezer forint fölé - áll a HVG Diploma különszámában megjelent elemzésben.

Közoktatás Edupress

Mégsem kapják meg az intézmények a zárolt összeget?

Elolvasom

A Magyar Nemzet információi szerint az ígéretekkel szemben mégsem oldja fel az egyetemek vagyonát érintő, év közben elvont 4 milliárd forintos zárolást a kormány, a 2010-es költségvetési tervezetből kiderül, a jövő évi bázisba építi be az összeget. Eszerint a felsőoktatási intézmények támogatása ennyivel kevesebb lesz a jövő évben - írja a lap. Az intézmények pénzügyi helyzetét tovább nehezíti, hogy januárig 14 milliárd forintos maradványképzési kötelezettséget írt elő a kormány, ennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az egyetemek, főiskolák az idei évben.

Közoktatás Eduline

PDSZ: több helyen összeomolhat a közoktatás

Elolvasom

Több helyen összeomolhat a közoktatás, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetést - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Közoktatás Edupress

Negyedével csökkentenék a művészeti oktatás állami támogatását

Elolvasom

Negyedével tervezi csökkenteni a kormány az alapfokú művészeti oktatás állami normatíváját, melynek hatására például az egyik pécsi zeneiskolában 7 ezer helyett 21 ezer forintra emelnék a féléves tandíjat. A becslések szerint azonban a diákszám csökkenése miatt a zenetanárok harmadát kellene elküldeni - olvasható az Rtlhírek.hu oldalon. A Magyar Zeneiskolák Szövetsége módosító javaslatot kíván benyújtani.

Közoktatás Eduline

Népszabadság: milliárdokat vonnak ki az oktatásból

Elolvasom

A válság hatásait enyhítené a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség javaslata, amely az Új Magyarország Fejlesztési Tervre szánt keretből 51 milliárd forintot átcsoportosítana a gazdaság élénkítésére; az elvonás főként az esélyegyenlőségi programokat, az oktatást és az egészségügyet érintené - írta a Népszabadság keddi számában egy, a lap birtokába került, a kormánydöntést megalapozó előterjesztésre hivatkozva.

Közoktatás Edupress

Zárolták a felsőoktatási költségvetés egy részét

Elolvasom

2,7 milliárd forintot zároltak a felsőoktatásra szánt központi költségvetésből a gazdasági válság miatt - tudta meg a Hírszerző. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerint a támogatásmegvonás arányosan érinti az egyetemeket és főiskolákat, a Hírszerző információi szerint a forráskiesés szempontrendszere azonban nem teljesen egyértelmű, a pécsi és szegedi egyetem esetében ugyanis aránytalanul magas a támogatáskiesés.

1 2