szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Huszonégy kerületi óvoda levélben fordult Zugló önkormányzatához a fennálló és egyre élesedő problémák miatt.

Az óvodapedagógusoknak több problémája is van, amelyeket ha nem orvosol az önkormányzat, veszélybe kerülhet a magas szintű szolgáltatás, és felerősödhet az elvándorlás - írja a hvg.hu, ahol beszámoltak arról, hogy huszonnégy kerületi óvoda együtt írt panaszos levelet Zugló önkormányzatának február végén.

A nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben dolgozó szakmunkás többet keres, mint egy főiskolát végzett gyakornok óvodapedagógus - derült ki a levélből. Emiatt a bérfeszültség miatt pedig már megindult az elvándorlás, és nem vonzó a terület a fiatal munkavállalóknak. A 2019-es intézményi költségvetés is megszorításokat okoz számukra: elvonások érték az intézmények saját bevételét és a gyerekek kirándulásának buszköltségére sem kaptak előirányzatot 2019-re, de sokkal kevesebb pénz jut (játszótéri, egyéb, szakmai) eszközök vásárlására is - írják.

Iskolapszichológusokból is hiány van, sokszor 450 diák jut egy szakemberre

A legtöbb óvoda és iskola rendelkezik pszichológusi státusszal, de sok esetben a munkaerőhiány miatt nincsenek betöltve a pozíciók.