szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb óvoda és iskola rendelkezik pszichológusi státusszal, de sok esetben a munkaerőhiány miatt nincsenek betöltve a pozíciók.

A VG.hu-nak Nagy-Kálmánczhelyi Orsolya klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus nyilatkozott, szerinte a másik jelentős probléma, hogy sok esetben 450 gyerekre jut egy iskolapszichológus.

Emiatt a kerületi Pedagógiai Szakszolgálatok túlterheltsége olyannyira megnő, hogy egy egyéni pszichológiai ellátásra, vagy akár egy szorongásoldó csoportra féléves várakozás után tud bejutni a szülő a gyermekével - mondta.

Pedig az intézményekben dolgozó óvoda- és iskolapszichológusok munkája jelentős terhet tud levenni a pedagógusok válláról. „Azonban az egy szakemberre jutó nagy esetszám miatt a munkájuk hatékonysága csökken. Az intézményben dolgozó pszichológusok szerencsésebb esetben nem egyénileg foglalkoznak a gyerekek problémáival, hanem közösségi szinten tudnak a nehézségekhez nyúlni. Emellett a pedagógusok pszichés megsegítése gyakran szintén a munkájuk részévé válik, mert csak így tudnak ennyi gyereknek érzékelhető segítséget nyújtani” – magyarázta.

Egyre több gyereknek fáj a feje az iskolai stressz miatt

Egyre több olyan gyerek kerül a gyermekpszichológusok látóterébe, akik lelki okokból szenvednek visszatérő fejfájástól. Miközben az okok sokfélék lehetnek, az egyik leggyakoribb közülük az iskolai stressz okozta szorongás: az 11-18 éves diákok egészségükkel kapcsolatos magatartását vizsgáló kutatások szerint is a fejfájás a leggyakoribb pszichoszomatikus panasz - írja az Abcúg.