szerző:
Eduline

Egyelőre nem tudni, hogy mikor készültek a dokumentumok, amikre több évet kellett várni.

©

Éveken keresztül jogellenesen nem voltak elérhetőek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdálkodására vonatkozó beszámolók - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet csütörtöki lapszáma. Eddig pontosan azt sem lehetett tudni, hogy hányan dolgoznak a Kliknél, mekkora fizetést kapnak, valamint az ötmillió forint feletti szerződéseket sem tették közzé. Hétfő óta elérhetőek az éves beszámolók.

A lap kiszúrta, hogy a 2013. évre vonatkozó beszámolót tartalmazó fájlt csak 2015. szeptemberében készítették, ami azért is fontos, mert ezen beszámolón kellett alapuljon a központ 2014. évi költségvetése. A Klik sajtóosztálya erre úgy reagált, hogy valójában már 2014-ben elkészült a beszámoló, de azt nem árulták el, hogy melyik hónap melyik napján. Az sem derült ki, hogy a 2014. évre vonatkozó jelentés mikor készült el.

Csak a Tigáz 72 milliót hajtott be a Kliken a számlákon túl

Korábban megpróbáltuk felbecsülni, hogy a fizetetlen számlák miatt mekkora késedelmes tartozást halmozott fel a Klik, de önmagában a Tigáz lefedte az összeg jelentős részét. A késedelmes tartozások így könnyen százmilliókkal növelhették az eredeti tartozásállományt, a puszta tétlenség és a Klik költségvetésének alultervezése miatt.

A lap felveti a kérdést, ha valamilyen okból mégsem készültek el a beszámolók, akkor mi alapján bólintott rá a parlament a Klik következő évi költségvetésére - ezekből kellene látszódjon, hogy megfelelően bántak-e a közpénzzel. Mint ismert, a Klik költségvetése jelentősen alultervezett volt az eltelt években, ami 2016. év elejére 17 milliárd forintos adósságot halmozott fel. Ez július elejére 620 millió forintra mérséklődött.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!