Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Tízmilliárdot osztana szét az elitegyetemek között a kormány, jön az új finanszírozás

Elolvasom

Tízmilliárd forint jár 2013-ban a kutatási-oktatási eredményei alapján kiemelt felsőoktatási intézményeknek - derül ki a felsőoktatási törvény módosításának birtokunkba került tervezetéből, amely az új finanszírozási modellt is körvonalazza. A rektorok még mindig nem tudják, a tízmilliárd plusz forrást jelent-e majd, vagy a felsőoktatás 2013-ra tervezett állami támogatásából vesz el ennyit a kormány, és osztja szét hat-hét egyetem között.

Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Itt a minisztériumi terv: több tízezerrel kevesebb egyetemista kaphat ösztöndíjat

Elolvasom

Szűkítené a tanulmányi ösztöndíjra jogosult egyetemisták és főiskolások körét az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derül ki a felsőoktatási törvény módosításának az eduline birtokába került tervezetéből. Ha a kormány is rábólint a változtatásra, több tízezer hallgató veszíthet havi 10-30 ezer forintot.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Megszűnhet a Szolnoki Főiskola önállósága

Elolvasom

Úgy tűnik, a rektorok többsége beletörődött a kormány felsőoktatási integrációs terveibe. Van, ahol már a "beolvadási szándéknyilatkozatot" is aláírták, máshol továbbra sem hajlandóak feladni az önállóságot. Június 30-ig kellett leadni az intézményfejlesztési terveket az erőforrás-minisztériumnak, a végső döntés a kormányé. A rektorok szeptemberre várják az első visszajelzéseket.

Felsőoktatás Eduline

A hét hírei: az államosított menzáktól a visszadobott hallgatói szerződésig

Elolvasom

Az Alkotmánybíróság visszadobta a röghöz kötésről szóló rendeletet, szeptemberben mégis alá kell majd írni a hallgatói szerződéseket. A kormány államosítaná a kollégiumokat és a menzákat, a magyarországi felsőoktatási intézmények közül pedig csak egy került fel a Quacquarelli Symonds 2012-es világrangsoraira. Íme, a hét oktatási hírei.

1 2 3 4 5 6 7
18