Közoktatás Eduline

"Az iskola eredendően szörnyű hely, egy erőszakszervezet"

Elolvasom

Az évnyitó ünnepség képmutatás, hiszen a szünidő végének senki sem örül, a gyerekek nem az életre készülnek, hanem élnek, a jó iskola pedig nem jogi és hatalmi eszközökkel, hanem a személyesség erejével motivál. Így látja ezt Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke.

Közoktatás Eduline

Végleg kiszáll az állam az AKG-ból

Elolvasom

Hároméves vita végére tesz pontot az a kormányhatározat, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg: a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) végleg függetlenedik az államtól.

Közoktatás Eduline

Elkaszálja az alapítványi iskolákat a kormány? Nem csak az AKG van bajban

Elolvasom

Állami kézbe kerülhet az ország első alapítványi iskolája, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG). Az intézmény vezetősége múlt héten jelentette be, hogy az állam megszünteti az iskolát fenntartó alapítványt, az intézményt egy állami többségi tulajdonú nonprofit kft. kezébe adják. Jövő évtől az összes alapítványi iskolára nehéz idők várhatnak.

Közoktatás Eduline

Alternatív iskolák, 3. rész: a Montessori módszer és az AKG

Elolvasom

Milyen lehet az az iskola, ahol nincs csengő, óra, tantárgy, osztályzat, de még a hagyományos értelemben vett tanár-diák szerepleosztás sem létezik? Meglepően hasonló, mint egy hagyományos iskola, mégis alapvetően más irányból közelíti meg a tanulás folyamatát. Mit kell tudni a Montessori-iskolákról, vagy a "magyar fejlesztésű" AKG-ról?

1 2