szerző:
Eduline

Egyre többen hagyják ott az állami iskolákat és igyekeznek bejutni az alternatív iskolákba.

©

Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium igazgatója azt mondta, idén hozzájuk a 60 helyre 460-an jelentkeztek, még úgy is, hogy átlagosan havi 70 ezer forint a tandíj.

Az érdeklődés nem meglepő, hiszen a tavalyi évben érettségizett 59 diákjuk 97 nyelvvizsgát tett le, ebből 30 felsőfokút és 21-en külföldi egyetemen tanulnak tovább – mondta el az igazgató a vg.hu-nak.

Mégsem a teljesítmény áll náluk a központban, hanem az érdeklődés, az érdekeltség és a személyesség, nem tantárgyakat hanem gyerekeket tanítanak. Mottójuk is az: „a gyerek nem az életre készül, hanem él”. A módszer működik, pedig később kezdődnek a tanórák, az érettségi évében egyéni tanrenddel lehet célzottan a pályaválasztásra készülni, és egy síszünettel több a pihenőidő is, mint az állami iskolákban. Sőt, idén már bevezették a teljes digitális oktatást, tehát nem könyvvel, csak egy laptoppal járnak a diákok iskolába.

Az igazgató úgy látja, egyfajta menekülés folyik az állami iskolákból, a szülők ugyanis megijedtek a túlszabályozott, központosított oktatási rendszertől. Az állami iskolákban a tanároknak se könnyű, hiszen egyszerre 7-8 osztályban is tanítanak, heti két-három órát, tehát 200-250 diákkal kellene foglalkozniuk.

„Az alternatív iskolák nagyon sokféle tantervvel dolgoznak, de a legtöbben közös, hogy ezekben az intézményekben működik egy mentor vagy patrónus program. Nálunk a patrónusként dolgozó pedagógusok a bérük majd felét azért kapják, hogy patrónusként foglalkoznak a diákokkal. Ők nem csak tantárgyakat tanítanak, hanem főleg az a feladatuk, hogy a gyerekek problémáival, lelki és mentális dolgaival foglalkozzanak. Erre pedig kötelezően fenntartott idő is van az iskolánkban, szerda délután nincs tanítás, hanem ez a program. Ezért lehetséges, hogy nálunk nemcsak a tanulási előmenetelre, de a gyerekek más sikereire is odafigyelünk és elismerjük azt. Tudunk róla, ha valaki sportban, közösségépítésben, kommunikációban vagy bármilyen művészetben kiemelkedő” – mondta.

Folyamatos növekszik a Waldorf-iskolákba járó gyermekek száma is. Míg a 2011-ben 4181 gyerek, addig az idei tanévben már több mint ötezer diák jár hozzájuk és három új iskolát is nyitottak, Székesfehérváron, Pakson és Dunaújvárosban. A legtöbb szülőt főleg az érdekli, hogy mekkorák az osztályok és mennyi figyelem jut a gyerekükre. Főleg a túlzsúfolt osztályok, a nagy leterheltség és a merev szabályok miatt viszik állami iskolából vagy állami iskola helyett Waldorfba a gyerekeket.