szerző:
Eduline

Milyen lehetőségek vannak az oktatásban az állami iskolákon kívül? Mekkora költséget jelentenek azoknak a szülőknek, akik ezekbe az iskolákba íratnák be gyereküket? Utánajártunk.

©

Megnéztük, hogy egyes alternatív iskolákban milyen tandíjakkal kell számolni. Ezek alapján úgy tűnik, hogy átlagosan havi 30-50 ezer forint körül vannak a tandíjak, de kiugrások azért bőven akadnak.

Waldorf-iskolák

A Waldorf-oktatás az akkreditált, vagyis államilag elismert Waldorf-kerettanterv szerint történik, a közismereti tárgyak oktatásával összefonódik a művészeti, kézműves és gyakorlati képzés. A Waldorf-gimnázium képzése 5 éves, melyből az utolsó év egy speciális érettségi előkészítő év. Ma már az ország szinte minden megyéjében működik ilyen iskola. Ezekben az iskolákban nem kifejezetten tandíjat, hanem inkább hozzájárulást fizetnek a szülők, amelyek - több iskola honlapját böngészve - havonta 30-40 ezer forint körül mozog.

AKG

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium jelenelvű, szabad, személyközpontú, alternatív iskola - fogalmaznak az iskola honlapján. Van egy 6+1 osztályos tagozatuk, ahol a 11. évfolyam egy nyelvi előkészítő év, valamint egy 1+4 osztályos tagozatuk, ahol a nyelvi előkészítő a 9. évfolyamon van. Az iskola tandíja 100 ezer forint havonta. Az AKG-n egyébként szeptemberben indult általános iskola is.

Közgazdasági Politechnikum

A Közgazdasági Politechnikum egy 7 évfolyammal működő alternatív iskola. 9. osztályban egy nyelvi évfolyammal kiegészülve zajlik a képzés. Ezek alapján tehát, ugyanúgy, mint az AKG esetében van egy 6+1 és egy 4+1 osztályos képzés. Minden osztálynak saját neve van, és ez az iskola is felkészít az érettségire. A 2018/2019-es tanévben havi 54,2 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek (az összeg 12 hónapra van bontva).

Kürt Alapítványi Gimnázium

Angol kéttannyelvű tagozat, normál gimnáziumi tagozat - ezekre a képzésekre jelentkezhet az, aki az alternatív Kürt Alapítványi Gimnáziumba szeretne járni. A nyelvi előkészítő miatt a gimnázium esetében is 1+4 éves képzésről van szó. Jelenleg 480 ezer forint a tanév, ami havonta 48 ezer forint kiadást jelent.

Egyre égetőbb a tanárhiány: az alternatív iskolák sincsenek könnyű helyzetben

Nem csak az állami, hanem a magán- és alapítványi iskolákban is gondot okoz a pedagógushiány - írja a Pénzcentrum. A lap azt írja, a Magyar Waldorf Szövetség honlapján 48 tanári állást hirdetnek. A Tökön található Kisgöncöl Waldorf iskolába angol- és franciatanárt, euritmia tanárt és énekzene-zongorakísérő tanárt is.