szerző:
Eduline

Nem csak az állami, hanem a magán- és alapítványi iskolákban is gondot okoz a pedagógushiány - írja a Pénzcentrum.

©

A lap azt írja, a Magyar Waldorf Szövetség honlapján 48 tanári állást hirdetnek. A Tökön található Kisgöncöl Waldorf iskolába angol- és franciatanárt, euritmia tanárt  és énekzene-zongorakísérő tanárt is. Az iskola a lapnak úgy fogalmazott, bizonyos szempontból talán nehezebb helyzetben is vannak, mint az állami intézmények, hiszen a Waldorf iskolákban speciális, waldorf pedagógiai végzettségű embereket keresnek elsősorban.

Ezek az ország legjobb általános iskolái: itt a friss lista

A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola - állami és egyházi iskola, valamint egyetemi gyakorlóiskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján.

Fél éve keresnek tanítót a Tág Világ Iskolába is. "A legnagyobb gond a munkaerőhiány, és hogy a pályakezdő pedagógusok hiába lelkesek, nem szeretnének megállapodni, valahogy hiányzik az elhivatottság és a lojalitás, ha jobb ajánlatot kapnak, lépnek"  - mondta a Pénzcentrumnak Mózes Dóra, az iskola szakmai vezetője, aki hozzátette: igyekeznek az állami iskoláknál jobb körülményeket biztosítani, ez a fizetésen is látszik, a pedagógusi bértábla szerinti bérnél nagyjából 20-25 százalékkal fizetnek többet.

Nyolc iskolánk van, gyakorlatilag folyamatosan keresünk 1-2 tanárt, de az újonnan induló 3 iskolába - a szeptemberi indulásra - a felvételi folyamatot márciusban kezdtük - mondta Vészi Gábor, a Budapest School egyik alapítója. A honlapon az álláshirdetésben kiemelik, a pedagógiai végzettség nem követelmény.

Ijesztő folyamatok: a kezdő tanárok fele egy-két éven belül otthagyja az iskolákat?

"Ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás. Személyi feltételeit nézve egyértelműen. Egyszerűen nem lesz, aki tanítson" - mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A PDSZ vezetője a 24.hu-nak azt mondta, Kásler Miklós kinevezése azt üzeni, hogy az oktatás messze nem lesz prioritás.