szerző:
Eduline

Hétfőn a magyarral startolt a 2018-as érettségi szezon, több tízezren futottak neki a közép- és emelt szintű vizsgáknak. Volt olyan feladat, amely nagy meglepetést okozott a vizsgázóknak, és volt olyan, amelyre kevés volt az idő, de a legtöbb tanár szerint korrekt írásbelit kaptak a végzősök. Tudósításunkban minden fontos hírt összegyűjtöttünk a magyarérettségiről. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának.

Közzétették a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is

Érettségizők, figyelem! Megvan a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldása

Nyilvánosságra hozta a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal, itt megnézhetitek, hány pontot szereztetek. A középszintű magyarérettségi feladatsora: Magyar Irodalom Érettségi Közép szintű feladatsor 2018 by eduline.hu on Scribd A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldása: Magyar Irodalom Érettségi Közép szintű feladatsor 2018 - javítási útmutató by eduline.hu on Scribd Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Megvannak az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai

Itt találjátok a 2018-as emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását is közzétette az Oktatási Hivatal, itt találjátok a feladatokat és a javítási-értékelési útmutatót. Az emelt szintű magyarérettségi feladatsorát itt nézhetitek meg: Magyar Irodalom Érettségi Emelt szintű feladatsor 2018 by eduline.hu on Scribd Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldása: Magyar Irodalom Érettségi Emelt szintű feladatsor 2018 - javítási útmutató by eduline.hu on Scribd Véget ért az emelt szintű magyarérettségi is, diákokat kérdeztünk, milyennek tartják az idei feladatsort.

19:12
Milyen témák lesznek a holnapi matekérettségin?

A középszintű feladatsor összeállításakor az alábbi tartalmi arányok az irányadók:

Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok: 20%
Számelmélet, algebra: 25%
Függvények, az analízis elemei: 15%
Geometria, koordinátageometria, trigonometria: 25%
Valószínűségszámítás, statisztika: 15%

19:00
Senki (de tényleg senki) ne kövesse a példáját

Ennél furcsább kérdés még nem született a holnapi matekérettségiről: lehet puskázni?

Egy kis lazítás rátok fér a mai magyarérettségi után: furcsa kérdést találtunk a gyakorikérdések.hu-n. Vajon lehet a keddi matekérettségin puskázni? Szerintünk nem érdemes, de van, aki megpróbálkozna ezzel. Több komment is érkezett a kérdésre, többségük a függvénytáblázatot javasolja: Ott az nem fog sokat segíteni. Egy jó számológép, jó függvény tábla ezekkel meglesz a kettes.

18:30
Mi jön kedden?

A matekérettségi - általában ez a mumus, a legrosszabb eredmények minden évben a matekból születnek az érettségin. A matekérettségi két részből áll: az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Erre a vizsgarészre 45 percet kapnak a diákok. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A II. feladatlap megoldására 135 percet kapnak az érettségizők. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Így szerezhettek sok pontot a keddi matekérettségin: öt tipp vizsgázóknak

Holnap a matekérettségivel folytatódik az idei érettségi szezon, így ma este néhány fontos dolgot még érdemes átismételni. Hogyan érdemes elkezdeni a feladatokat, mire kell figyelni, ha már úgy érzitek, hogy elkészültetek a feladatokkal? Hogyan kezdjünk a feladatokhoz? Miután átnéztétek a feladatokat, nagyon fontos, hogy figyelmesen olvassátok el az utasítást is, ha kell, akár kétszer is.

17:15
A magyarérettségi az egyetemi oktató szemével

A Mosolygó Tündér Ilona meséje nem érhette meglepetésként az érettségizőket

"Attila Fiatal életek indulója és Szabó Lőrinc Szegénynek lenni s fiatalnak című versét, több - igen releváns - szempont alapján vethették össze az érettségizők" - mondta az Eduline által megkérdezett egyetemi oktató. „A középszintű magyarérettségi műelemző feladatai között korábban is szerepelt már a mese műfajához köthető mű (Tamási Áron: Szerencsés Gyurka), így Balázs Béla meseátirata, a Mosolygó Tündér Ilona meséje nem érhette meglepetésként az érettségizőket.

15:50
Kevés volt az idő a magyarérettségi első részére, voltak, akik nem értek a végére

Az idővel nagyon jól kellett gazdálkodni, vannak, akik nem értek a feladatsor végére

Kevés volt az idő a magyarérettségi első részére, voltak, akik nem értek a végére, mert a szövegértési feladatok megoldásával sok idő elment - mondta az Eduline által megkérdezett szaktanárt.

15:17

Szavazzatok: elég volt 90 perc a magyarérettségi első részére?

Sok diák arra panaszkodott nekünk, hogy nem volt elég ideje a szövegértési és a szövegalkotási feladatok megoldására. Szerintetek elég volt a 90 perc? „Tíz feladat van, de mindegyiknek vannak alfeladatai.

15:05

Ez volt az egyetlen baj a mai érettségivel, de emiatt sok diák sok pontot veszített

Kevés volt a 90 perc a középszintű magyarérettségi első részére - ebben mind az Eduline által megkérdezett tanárok, mind a diákok egyetértenek. De miért volt kevés másfél óra tíz kérdésre és egy rövid szöveg megírására? Utánajárunk.

14:50
Így pontozzák a középszintű magyarérettségit

Érettségizők, figyelem! Így pontozzák a középszintű magyarérettségit

Milyen szempontok alapján értékelik a tanárok a magyarérettségit? Utánajártunk. Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás A javító tanárok egy központi javítási-értékelési útmutató alapján fogják értékelnia dolgozatokat. Ami az érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás feladatrészt illeti, az összesen megszerezhető 10 pont az alábbi szempontok alapján épül fel: tartalmi minőség (4 pont) , szerkezet (3 pont), nyelvi igényesség (3 pont).

14:30
Mi történik, ha nem jelöltétek egyértelműen, hogy melyik esszéfeladatot választottátok?

Mi történik, ha nem jelöltétek egyértelműen, hogy melyik esszéfeladatot választottátok?

A magyarérettségi második részében a két szövegalkotási feladatból egyet kellett választani. Mi történik, ha ezt a választást nem jelöltétek egyértelműen a feladatlapon? A vizsgázóknak a magyarérettségi második feladatrészében, a műértelmezésnél két különböző szövegalkotási feladatból kellett választaniuk egyet. Ezeknek 400-800 szó terjedelműnek kell lennie.

14:21
Az idei érettségi majdnem mintaszerű volt, sokkal jobb volt, mint a tavalyi

„Az idei érettségi majdnem mintaszerű volt, sokkal jobb volt, mint a tavalyi"

"Tavaly voltak aggasztó jelek, amelyek arra utaltak, hogy a korábbinál kevésbé a kompetenciákat mérő, ismert szerzőkre koncentráló, túlságosan irodalomfókuszú irányba megy el a középszintű feladatsor, márpedig ez nem lenne jó" - mondta az Eduline-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, aki szerint a kétszintű érettséginek pont az az egyik célja, hogy a kommunikációs készségeket ellenőrizze.

14:06
Megérkeztek az első kommentek

Mit kell sírni? Szerintem laza volt... - ez a diákok véleménye a feladatokról

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

13:34
Ilyen feladatok voltak emelt szinten

Káromkodás és egy Ady-vers: ilyen volt az emelt szintű magyarérettségi

Az idei emelt szintű magyarérettségin Ady-verset kaptak a vizsgázók műelemzésre, emmellett a színházhoz kapcsolódó érdekes jelenségre, a káromkodásra kellett reflektálniuk. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről. Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból. Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

13:27
Egy mű elemzése

Itt a 2018-as magyarérettségi megoldása: ilyen esszét kellett írni Balázs Béla-műről

Itt találjátok a középszintű magyarérettségi nem hivatalos, szaktanár által készített megoldási javaslatát: egy mű elemzése. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

13:22
Hivatalos levél

Íme, a magyarérettségi nem hivatalos megoldása: ilyen hivatalos levelet kellett írni

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

13:07
Érvelés

Itt vannak a magyarérettségi nem hivatalos megoldásai: érvelés

Megvan a középszintű magyarérettségi érvelési feladatának nem hivatalos, szaktanár által készített megoldási javaslata. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről. 1. A Valentin-nap a legújabb, nemzetközi trendhez kapcsolódó „ünnep". Kétségtelenül az egyik legmegosztóbb megemlékezés napjainkban.

12:58
Itt van a szövegértési feladatsor nem hivatalos megoldása!

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

12:54
Ilyen volt a diákok szerint:

Én egy kicsit bepánikoltam - ilyen volt a középszintű magyarérettségi a diákok szerint

Véget ért a középszintű magyarérettségi, diákokat kérdeztünk, milyennek tartják az idei feladatsort. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről. "Szerintem könnyű volt, bár az első részében voltak olyan kérdések, amelyek ha nem is szívatósak voltak, de oda kellett figyelni és kétszer elolvasni a szöveget" - mondta az Eduline-nak Réka, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja.

12:47
Újabb szaktanári vélemény

Ennél a feladatnál azok a vizsgázók csalódhattak, akik balladaelemzésre számítottak

Milyen feladatokat kellett megoldani a középszintű magyarérettségi második részében, milyen szempontokra kellett odafigyelni? Szabó Rolandot, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárát, az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének megbízott oktatóját kérdeztük. Szabó Roland úgy látja, a műértelmező feladatnál a klasszikus, hagyományos novellaelemző feladatot kapták a vizsgázók.

12:27
Nemsokára jövünk a megoldásokkal!

Addig is írjátok meg nekünk az [email protected], hogyan sikerült a magyarérettségi. Emelt szinten vizsgázókat is várunk!

12:10
Szaktanárt kérdeztünk a feladatokról

Erre kellett figyelni a magyarérettségin - szaktanárt kérdeztünk a feladatokról

Mire kellett odafigyelni a középszintű magyarérettségi első részében? Milyen szempontok alapján kellett megírni az érvelést és a hivatalos levelet? Szabó Rolandot, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárát, az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének megbízott oktatóját kérdeztük. "A feladatsor egy viszonylag könnyen olvasható és értelmezhető ismeretterjesztő-pszichológiai szöveg egy mindig aktuális kérdésről, a barátságról.

12:00
Véget ért az idei magyarérettségi

11:55
Már csak 5 perc van a vizsgából. Ha végeztek, Facebook oldalunkon osszátok meg tapasztalataitokat.

11:49
Ez a költő az érettségi "sztárja": egymás követő két évben is tőle kaptak verset a diákok

Ez a költő az érettségi sztárja: egymás követő két évben is tőle kaptak verset a diákok

A magyarérettségin két egymást követő évben is József Attila egyik versét hasonlíthatták össze a középszinten érettségiző diákok. A kétszintű érettségi rendszer bevezetése óta most szerepelt harmadjára a költő a középszintű feladatsorban. Ahogy azt már korábban megírtuk, a 2018-as érettségi egyik feladatában József Attila-vers is szerepelt.

11:34
Itt vannak a legfrissebb adatok, ennyien érettségiztek az elmúlt 10 évben:

©

11:19
Novella- vagy balladaelemzés helyett felnőtteknek szóló mesét kaptak

Kellemetlen meglepetés érte az érettségizőket: nem erre a műfajra számítottak

Novella- vagy balladaelemzésre számítottak az érettségizők, ehelyett egy felnőtteknek szóló mesét kaptak a középszintű magyarérettségi második részében. „A diákok általában novellát várnak, ez pedig egy modern, felnőtteknek mese, a hagyományos novellai kritériumoktól jelentősen eltér" - mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár a középszintű magyarérettségin szereplő Balázs Béla-műről, hozzátéve: az érettségizőknek a mesei motívumokra kellene felfigyelniük.

11:08
Meglepő helyen is érettségiznek ma végzősök

Meglepő helyen is érettségiznek ma végzősök: ilyen a vizsga a börtönben

Idén 45 fogvatartott készült fel az érettségi vizsgákra a büntetés-végrehajtási intézetekben - közölte az MTI. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről. Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból. Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők. Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

10:57
Egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük a diákoknak

Kiszúrás az érettségizőkkel, hogy teljesen ismeretlen szerző művét kell elemezni?

Egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük a középszinten vizsgázó diákoknak a magyarérettségin - a 20. század első felében alkotó író, költő, filmesztéta és filmrendező munkássága nem része a középiskolai tananyagnak, a végzősök többségének egészen ma délelőttig valószínűleg csak a IX. kerületi utca táblájáról volt ismerős az író neve. Szabályos ez?

10:10
Megvannak a friss infók a műelemzési feladatról

Friss infó: József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kell elemezni a magyarérettségin

Egy felnőtteknek szóló mesét, valamint egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kaptak a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázók. A középszintű feladatsor második részében két feladat - egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító elemzése - közül választhatnak a diákok.

09:50
Tavaly nehezítettek a magyarérettségi szabályain

Szigorítottak a magyarérettségi szabályain: senki nem úszhatja meg a műelemzést

Tavaly nehezítettek a magyarérettségi szabályain - 2017 óta senki nem bízhat abban, hogy műelemzés nélkül letudja az írásbelit. Az új érettségi szabályok miatt idén sem úszhatja meg senki a magyarérettségit műelemzés nélkül. A középszintű feladatsor 2017 előtt ugyanis mindössze két részből állt.

09:32
Vége az első résznek

Itt a vége a középszintű magyarérettségi első részének - a diákoknak 90 percük volt a szövegértési feladatsor és a rövid szövegalkotási feladat megoldására. A tanárok beszedik a feladatlapokat, és kiosztják a második feladatsort, amely két műelemzési feladatot tartalmaz.

09:31
Jó hír az érettségizőknek

Jó hír az érettségizőknek: ezzel a szövegalkotási feladattal garantáltan nem gyűlik meg a bajuk

Az érvelés és a hivatalos levél írása nem okoz majd problémát a magyarból középszinten vizsgázó diákoknak - mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez" kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

09:23
A szaktanár szerint ez a szöveg nehezebb, mint a tavalyi

A lassabban olvasó diákok ki fognak futni a 90 percből" - nehéz szöveget kaptak az érettségizők

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében, a lassabban olvasó vizsgázók kifuthatnak a 90 percből - mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint ez a szöveg nehezebb, mint a tavalyi. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a középszintű magyarérettségi első - egy szövegértési és egy szövegalkotási blokkból álló - részének megoldására 90 percet kapnak a diákok.

09:05
Ilyen feladatokat kaptak az érettségizők

Kampánytémát is kaptak magyarból az érettségizők: akár lerobbant iskolájukól is írhatnak

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők: lerobbant épületekről, hiányzó intézményekről írhatnak levelet lakhelyük önkormányzati képviselőjének. Az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez" kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

08:49

Reggeli stressz, szerencsét hozó plüssfigurák: így kezdődött a magyarérettségi

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

08:42
Milyen legális puskát lehet használni?

Csak a helyesírási szótárt - minden tanteremben négy példány lesz, vagyis nem kell a saját szótáratokat magatokkal vinni az írásbelire. Ha az érvlés/gyakorlati szöveg, illetve a műelemzés/összehasonlító műelemzés megírása után marad néhány percetek, érdemes végigfutni a szöveget. Ha találtok egy olyan kifejezést vagy nevet, amelynek az írásmódjában nem vagytok biztosak, lapozzátok fel a helyesírási szótárt, helyesírási hibákkal ugyanis akár 8 pontot is veszíthettek.

08:28
Megvannak az első infók a magyarérettségiről

Megvan az első infó a magyarérettségiről: barátságkutatásról szóló szöveget kaptak az érettségizők

A „barátság szociológiájáról" szóló könyvismertető cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők - ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A két és féloldalas szöveg a „barátságkutatásról" - a barátság születéséről és fogalmáról - szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel. Hány percet kapnak a diákok a feladatsor első részére?

08:13
Hányan érettségiznek idén?

Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban. Rajtuk kívül - közölte az Oktatási Hivatal - 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).

08:00
Megkezdődött!

És ebben a percben megkezdődött a magyarérettségi - összesen négy órájuk van a diákoknak a feladatok megoldására, akár középszinten érettségiznek, akár emelt szinten.

07:58
A szülőknek mondjuk

Az érettségizőktől egy időre elköszönünk, hiszen a vizsgán nem lehet náluk semmilyen elektronikai eszköz. Viszont a szülők, a tanárok tartsanak velünk, nemsokára jövünk a magyarérettségi feladatairól szóló első információkkal!

Addig is: milyen feladatokat kell megoldani a középszintű magyarérettségin?

Jön a magyarérettségi: ilyen feladatokat kapnak a diákok a középszintű írásbelin

Hétfőn több tízezer diák érettségizik magyarból - összefoglaltuk, milyen feladatokra számíthatnak, mennyi időt kapnak az esszé megírására, és milyenek a pontszámítási szabályok. Milyen részekből áll a középszintű magyarérettségi? A középszintű magyarérettségi 90+150 perces, az első részben egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kell megoldani - a 90 perc végén a tanárok beszedik a lapokat.

07:43
Már csak negyedóra...

És kezdődik a 2018-as magyarérettségi. Víz, szőlőcukor, csoki, több toll - ezekre lesz szükségetek. Na persze a koncentráción kívül.

07:33
Mindenki beért?

Az Útinform szerint az M1-es autópályán Budapest felé, Herceghalom térségében a 28-as és a 23-as km között a belső sávba terelik a járműveket. A torlódás jelenleg 2 km hosszú. Személyautóval érdemes az autópálya helyett a Bicskei csomóponttól az 1-es főutat választani. Az M3-as autópályán Budapest felé az 47-es km-nél baleset történt. Hatvan és a bagi csomópont között közel 8 km-es torlódásban araszolnak a járművek.

Baleset történt az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán Törökbálint térségében a 13-as km-nél. Több jármű ütközött össze. Csak egy sáv járható, lépésben halad a forgalom. Aki, még teheti, érdemes Érdnél kerülni.

Az 5-ös főúton Szeged belterületén a 169-es km-nél egy villamos ütközött össze egy autóbusszal. Félpályán halad a forgalom. Debrecenben a 4-es főút 222-es km-nél az István utcai kereszteződésében két személyautó karambolozott, forgalomkorlátozásra számítsanak!

07:22
Milyenek a pontszámítási szabályok?

A középszintű magyarérettségi első részére - vagyisa szövegértési feladatsorra, valamint az érvelésre/gyakorlati szövegalkotásra - maximum 50 pontot lehet kapni (a szövegértésre maximum 40-et, a szövegalkotásra 10 pontot). A műelemzésre/összehasonlító műelemzéssel legfeljebb 40 pontot szerezhetnek a diákok: a tartalmi minőséget maximum 25, a nyelvi a szöveg szerkezetét 5 ponttal, a nyelvi igényességet (nyelvhelyesség, stílus) 10 ponttal díjazhatják a tanárok.

A középszintű írásbelin összesen nyolc pontot lehet kapni a helyesírásra, két pontot pedig az írásképre.

07:05
Botrányok az érettségin? Volt ilyen is

Az elmúlt évtizedben rendben zajlott az érettségi, ám korábban volt olyan év, amikor több középiskola végzősei már napokkal az érettségi megkezdése előtt ismerték a tételcímeket, máskor véletlenül az egy évvel korábbi feladatsor került a tesztbe.

Érettségi botrányok: van, aki 50 ezer forintért árulta a tesztet, máshol a tanárok árulták el a megoldásokat

Az elmúlt évtizedben rendben zajlott az érettségi, ám korábban volt olyan év, amikor több középiskola végzősei már napokkal az érettségi megkezdése előtt ismerték a tételcímeket, máskor véletlenül az egy évvel korábbi feladatsor került a tesztbe. A romániai érettségizők kenőpénzt ajánlottak fel a vizsgáztató tanároknak, de jó néhány brit pedagógus is bajba jutott, mert segített a dákoknak.

06:49
Érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás?

Középszinten a szövegértési feladatsor után egy szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk a középszinten érettségizőknek – két lehetőség közül választhatnak. Az egyik választható feladat egy érvelés egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről három-öt érvvel, 120-200 szó terjedelemben. A másik feladat egy hétköznapi műfajú, szintén 120-200 szavas szöveg megírása, a feladat kérheti motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás írását is.

06:44
Novellaelemzés! Biztos?

Kellemetlen meglepetés érheti azokat az érettségizőket, akik csak a novellaelemzés szempontjaiból készülnek fel. 

"A művek származhatnak bármely korszakból, stíluskorszakból,  szerzőtől, tematikai és műfaji kötöttség nélkül" - hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Az elmúlt években ugyanis volt példa arra, hogy az „egy mű elemzése” feladatban balladát vagy költeményt kaptak az érettségizők.

Kellemetlen meglepetés érheti a diákokat a magyarérettségin: erre oda kell figyelni

Kellemetlen meglepetés érheti jövő hétfőn azokat az érettségizőket, akik csak a novellaelemzés szempontjaiból készülnek fel. Milyen műfajok fordulhatnak elő a középszintű magyarérettségin? „A magyarérettségin a novellaelemzést tervezem választani. Tudom, hogy előre nem lehet tudni, hogy melyik téma lesz jobb, de nekem az szimpatikusabb eddig. Mit ajánlanátok hozzá?"

Feladat volt például Arany János Tetemre hívás című balladájának az elemzése, 2006-ban Márai Sándor Halotti beszéd című versét, 2013 őszén Weöres Sándor Az éjszaka csodái című költeményét kellett elemezni.

06:29
Ilyen feladatok lesznek az idei magyarérettségin? 13 év témakörei összegyűjtve

Ilyen feladatok lesznek az idei magyarérettségin? 13 év témakörei összegyűjtve

Kosztolányi Dezső, Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály - leggyakrabban ez a három szerző tűnt fel a középszintű magyarérettségin az elmúlt tizenhárom évben. De vajon milyen irodalmi művet kapnak az idei érettségizők? Megnéztük, hogy a kétszintű érettségi bevezetése - vagyis 2005 - óta milyen irodalmi műveket kaptak az érettségizők: Kosztolányi, Berzsenyi és Vörösmarty is három-három művel jelent meg eddig a feladatsorokban.

06:21
Egyelőre minden nyugodt

Budapestről nem jeleztek balesetet vagy közlekedési káoszt a BKK Facebook-oldalán - ha ez így is marad, végre megússzuk közlekedési problémák nélkül a magyarérettségi napját, és mindenki időben beér az iskolájába.

Bónusz: az idő is szép lesz, napos, száraz időben lesz részünk, viszont a szél továbbra is fújni fog. Frissebb lesz a hajnal, napközben pedig 22-27 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

06:10
Milyen a szövegértési feladatsor a középszintű magyarérettségin?

Először is el kell olvasni a szöveget, amely 700-1000 szó terjedelmű – ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Ehhez kapcsolódnak a kérdések, Az Oktatási Hivatal tájékoztatója alapján ilyen feladattípusokat kaphatnak a diákok:

azonosítás, értelmezés: a szövegben közvetlenül megtalálható tény, adat, megállapítás; különböző szövegbeli érvek, álláspontok; szerzői álláspont; a szöveg jelentése, jelentésrétegei
összefüggések: a szöveg grammatikai, stilisztikai jellemzői között; a cím és a szöveg között; a szöveg egészének jelentése, jelentésrétegei között
a szöveg jellemzői kommunikatív, szövegműfaji, pragmatikai szempontokból; a szövegbeli utalások, hivatkozások szerepe; a szöveg és más (külső) információk kapcsolata;
a szöveg felépítése: szövegbeli logikai, tartalmi kapcsolatok; a szöveg szerkezete, a szerkesztésmód, a felépítés által közvetített jelentés;
a szöveg visszaépítése (pl. vázlat, kivonat, adott szempontú tömörítés stb. formájában)

05:54
Mi vár a középszinten érettségizőkre?

A középszintű magyarérettségi 90+150 perces, az első részben egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kell megoldani - a 90 perc végén a tanárok beszedi a lapokat. Ezután osztják ki a második részt, amely két választható műelemző feladatot tartalmaz, erre 150 percet kapnak a diákok.

A szövegértési feladat szövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete - a kérdések ehhez vagy ezekhez a szövegekhez kapcsolódnak. Ezután következik a szövegalkotási feladat, amely lehet érvelés vagy egy hétköznapi szöveg megírása, a kettő közül a vizsgázó választ, az elvárt terjedelem 120-200 szó.

©

A második feladatlapon két feladat szerepel - egy mű megadott szempontú elemzése és két mű összehasonlító elemzése -, ezek közül kell kiválasztani az egyiket. 150 perc alatt egy 400-800 szavas szöveget kell írni.

05:45
Mit érdemes tudni az idei érettségi szezonról?

Öt dolog, amit biztosan nem tudtál a 2018-as érettségiről

Hányan érettségiznek a következő hetekben, és hányan választották a nehezebb - egyben több felvételi pontot érő - vizsgát? Összesen hány feladatsor érkezik meg péntektől a középiskolákba? Minden, amit tudni szerettetek volna a 2018-as érettségi szezonról. Hányan érettségiznek idén? Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban.

05:30
Mit találtok ma az Eduline-on?

Mindent. Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek. Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ha a matekérettségiről szóló tudósítást is szeretnétek követni, itt megtehetitek:

Matekérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt! Tudósítás percről percre

Kedden a közép- és emelt szintű matekvizsgákkal folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon. Az Eduline-on ma is mindent megtaláltok: beszámolunk a legfrissebb hírekről, a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk, és persze az írásbeli után jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal. A matematika érettségi nap támogatását köszönjük a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának.