szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öt vizsgaközpontban továbbra is lehet online nyelvvizsgázni, egyetemisták is fognak segíteni a tanárok tesztelésében, idén is az ELTE vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát, tovább folytatódik a sztrájk az SZFE-n, az épületet pedig biztonsági őrök őrzik. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Jövő héten kezdődik a tanárok tesztelése

Csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az egyetemi informatikai rendszeren keresztül tájékoztatta az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől egyetemenként két-két diákot rendelnek ki a gyorstesztelésekhez és a járvány elleni védekezéshez. Az egyetemisták ezt gyakorlati tevékenységként is elszámoltathatják.

Korábban már volt róla szó, hogy a diákok segítenének a tanárok, az óvodai- és bölcsődei dolgozók tesztelésében, amit a mostani közlemény alá is támasztott. Bár azzal kiegészítették, hogy ahol szükséges, ott a szociális intézmények országos szűrűsében is részt vehetnek a hallgatók.

A diákokat a munkáért hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. Az, hogy ezzel az összeggel hány hallgatónak sikerül megbékélnie még kérdéses, ugyanis a héten beszámoltunk róla, hogy a napi 8-12 óráért járó 5000 forintos díjazást megalázónak tartják. Ugyanakkor az ITM közleménye szerint a kéthetes gyakorlat kreditként is beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg.

Öt vizsgaközpontban marad az online nyelvvizsga

A kormány a nyár végén döntött arról, hogy a megfelelően felkészült vizsgaközpontok - újabb határidő meghatározása nélkül - a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát. Az őszi időszakban öt nyelvvizsgaközpont nyújtotta be akkreditációs kérelmét az Oktatási Hivatalhoz, és szerdán az ötödik is megkapta az engedélyt arra, hogy személyes kontaktus nélkül, online formában is szervezhessen nyelvvizsgát.

Megjelent a HVG Diploma 2021 kiadványa

Az elmúlt évek rangsorait nézve nem meglepő módon idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Azonban a friss listán komoly helyezést zsebelt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. Azt, hogy melyek a legjobb egyetemi karok, itt nézhetitek meg. A kiadványba Gloviczki Zoltánnal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorával is készült egy interjú, amibe itt olvashattok bele.

Tovább bonyolódott az SZFE ügye

Múlt héten a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak megerősítette, hogy február 1-jétől új épületekben folytatódik az oktatás. Akkor azt is hozzátette, már meg is kezdődtek a felújítási és egyéb munkálatok, de további részleteket egyelőre nem árult el. A héten azonban az SZFE-s hallgatók kommunikációs munkacsoportja az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, ők minderről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak se a jogszerűtlenül megbízott vezetéstől, sem az illegitim fenntartótól. De arról is "elfelejtették" tájékoztatni a Színművészetiseket, hogy a Film- és Médiaintézetnek új vezetője lett. A változás egy aláírásból derült ki.

Csütörtökön beszámoltunk arról is, hogy a törvényszék a sztrájkoló tanároknak adott igazat, ezért folytatják a sztrájkot. Továbbá azt is megírtuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kommunikációs vezetője megnyerte a sajtóhelyreigazítási pert az Origóval szemben. A lap ugyanis azt állíttotta, hogy politikai nevelőtábort szervezett az SZFE a hallgatóinak.

Mindezek után pénteken egy videó is napvilágot látott, amelyben kigyúrt, kopasz biztonsági őrök próbáltak megakadályozni egy SZFE-s hallgatót abban, hogy elhelyezzen egy piros-fehér szalagot az épületen.

A távoktatás nagy vesztesei lehetnek a 2021-ben érettségizők?

Azoknak a végzősöknek, akik már a tavalyi évük második felét is távoktatásban töltötték, a május közeledtével egyre nagyobb szitokszó lesz az "érettségi felkészülés". Mi lesz azokkal, akik a távoktatás miatt úgy érzik, magukra maradtak? Egyáltalán milyen alternatívák vannak az érettségi felkészülésre a távoktatás alatt? Erről itt írtunk a héten. Arról pedig, hogy a 2021-ben felvételizők közül kik mentesülnek a kötelező emelt szintű érettségi feltétele alól, itt olvahattok részletesebben.

Már elérhető a középiskolai felvételik jelentkezési lapja is

A vírus ellenére több mint 500 középiskola szervez felvételi vizsgát. Itt érhetitek el a jelentkezési lapot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!