szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azoknak a végzősöknek, akik már a tavalyi évük második felét is távoktatásban töltötték, a május közeledtével egyre nagyobb szitokszó lesz az "érettségi felkészülés". Mi lesz azokkal, akik a távoktatás miatt úgy érzik, magukra maradtak. Egyáltalán milyen alternatívák vannak az érettségi felkészülésre a távoktatás alatt?

Ha nem tanítanak meg valamit, amit meg kéne érteni, azt marha nehéz könyvből egyedül feldolgozni

- mondta a jelenlegi helyzetet összegezve egy vidéki elitgimnázium diája. Az érettségi előtt állóknak most különösen nehéz a távoktatás, hiszem már a tizenegyedik évfolyam második félévét is „karanténban töltötték”. Náluk a diákok többségének még mindig akadnak homályos foltok az előző félév tananyagában is, bár hozzátette: „a lemaradásnak nincs jelentőségé, mert tavasszal amúgy sem volt rendes oktatás. Igazából rajtunk múlt, hogy megtanuljuk-e. Én megtanultam, de ez nem a tanárokon múlt”. Ami az érettségi tárgyakat érinti az Eduline-nak nyilatkozó végzős azt mondta:

matekból össze-vissza kapjuk a feladatokat, de azoknak a nagy része is csak ismétlés vagy érettségi feladatsor, nem igazán tanulunk újat. Töriből csak felteszik az anyagot a Google Classroomba, a dogák pedig továbbra is Redmentán vannak, úgyhogy az lényegében csoportmunka. Magyarból is csak a tanulnivalót kapjuk meg, meg egy érettségiből írtunk dolgozatot. Nyelvtanból elkezdtük kidolgozni a tételeket, de igazából az is önálló munka volt.

Az egyébként kitűnő tanuló azt tartja a legnagyobb gondnak, hogy a távoktatás annyira személytelen lett, hogy a lelkesedés is elfogyott. „Ha valamit nem értek, akkor rágooglizok vagy a többiektől kérdezek. Nekem annyira arc nélküli ez az egész, hogy mindentől elmegy a kedvem, mire odajutok, hogy a tanártól kérdezzek.”

Hozzátette azt is, náluk még az őszi időszakban is nehézséget okoz az, hogy nincs egységesített online felület az iskolában, vagy ha mégis megegyeznek valamiben, akkor kiderül, hogy a tanárok egy része nem tudja használni az új alkalmazásokat, mert korábban nem azon dolgozott. „Van, aki a Classroomba tölti fel, van aki Facebookon, van aki emailt ír” - mondta. Így nehéz napi szinten megjegyezni, mit mikorra kell leadni és hol kell visszaküldeni.

Mi van a fakultációkkal és az emelt szintű érettségikel?

A november 11-én távoktatásra átállt gimnáziumokban arra nincsen központi szabályozás, hogy az érettségi felkészítést hogyan kell, vagy érdemes megoldani. Az általunk megkérdezett diákok azt mondták, náluk vannak olyan órák, amiket személyesen, hetente egy-két órában „konzultáció” néven az iskolában tartanak. De gyikük hozzátette: ő eddig csak angol, kémia és biológia konzultáción volt, a többi órából és felvételihez elengedhetetlen órából eddig nem szerveztek személyes órákat.

Hasonló rendszerről számolt be Edényi László, a fővárosi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója is. Náluk szintén konzultáció keretében – figyelve arra, hogy az órarendi órákkal ne ütközzön – tartanak személyes felkészítésket. Az igazgató elmondása szerint azonban minden évfolyamon meglátszanak a tavaszi távoktatás hatásai és az esetleges lemaradások. Az érettségi előtt álló évfolyam bár lelkes, az online oktatás nem minden esetben kielégítő.

A távoktatás során az a probléma, hogy nincsenek előttünk a tanulók, így nem látjuk a szemükben, hogy értik-e a tananyagot

- tette hozzá Edényi László. Szerinte nem kizárt, hogy a jövőben több személyes konzultációt is tartanak majd a végzősöknek.

Azonban a tanulás, tételkidolgozás és érettségi felkészülés mellett más feladatokkal is meg kell birkózniuk a diákoknak az utolsó éven. Decemberben ugyanis indul a felvételi, amiben minden évben nagy szerepe van az iskoláknak, tanároknak ezen belül konkrétan az osztályfőnöki óráknak. Ezek azonban a távoktatás alatt vagy elvesztek, vagy átalakultak és sokszor egyáltalán nem tudják betölteni azt a szerepet, amit az utolsó évben kéne.

Az ofői arról szól, mi lesz a szalagavatón. Nem is lesz szalagavató! Beszéltünk a táncról, a bankettről, a ruhákról és az osztálytablóról is, de arról egy szó sem esik, hogy ki hova megy tovább, vagy hogyan kell majd egyetemre jelentkezni

- mondta egy vidéki végzős. Hozzátette, személy szerint nagyon tart attól, hogy nem kapnak majd elég információt a felvételihez. „Szomorú, hogy amit most tudok, azt vagy ismerősöktől, vagy a netről szedtem össze.”

Edényi László is kiemelte, az osztályfőnöki óra nem csak a felvételi miatt, hanem az iskolai mindennapok miatt is nagyon fontos. „Nálunk is igyekszünk úgy szervezni ezeket az órákat, hogy a diákok érezzék a támogatást. Az osztályfőnököknek most az is feladata lett, hogy tartsák a lelket a diákokban és elmondják, hogy ez csak egy átmeneti helyzet.”

2021 és a felvételizők: kik mentesülnek a kötelező emelt szint alól?

2021-ben is kötelező lesz legalább egy emelt szintű érettségi ahhoz, hogy egy alap- vagy osztatlan képzésre bekerülhessetek. A kivétel azonban erősíti a szabályt - azt mondják -, úgyhogy összeszedtük a következő felvételi szezon kivételeit.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!