szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tesztelő hallgatók szerint a lelkesedés megvan, ám sok kérdésre nem kaptak választ, és aggódnak a vizsgaidőszak miatt is.

Hetek óta jelentkezhetnek az egyetemisták a tervezett kornavírus tesztek újonnan létrehozott mintavételi egységeibe.

Eddig ez jellemzően önkéntes alapon ment, de az emberigény egyre nőtt - írja a hvg.hu. Pécsi forrásukra hivatkozva azt írják, az első héten 45–50, majd 90, később már több mint 100 hallgatót kellett „összeszedni” az Országos Mentőszolgálathoz, ehhez jöttek hozzá a klinikákon dolgozó hallgatók. Szegeden második nekifutásra jelentkezett tucatnyi külföldi diák, akik közül nem is mindenki beszélt magyarul, ami a kiképzésnél okozott nehézséget.

A megkeresésére a BME azt írta, a részvétel az ő hallgatóik körében nem lesz kötelező, és első körben majdnem 300-an jelentkeztek. Ugyanilyen segítő munkára várt jelentkezőket korábban a Szegedi Tudományegyetem is, ott múlt hétig a medikusokkal együtt 500-an jelentkeztek.

A rendszer azonban döcög

Több diák is arról számolt be, az önkéntesen végzett munka után is ígértek nekik fizetséget - írja az oldal - azonban ezt az összeget még nem kapták meg. Egy egyetemista ezzel kapcsolatban azt mondta a hvg-nek, "nem az a legnagyobb baj, hogy ingyen dolgozunk, mert van olyan, hogy szüksége van ránk a rendszernek, de hét nap után napi ötezer forint megalázó 8-12 órás munkákért”. Szerinte ezt a munkát végezhetnék a járvány miatt munkanélkülivé vált emberek, azonban ennyi pénzért nincs, aki elvállalja.

A nyilatkozóink szerint a diákok lelkesedésével nincs baj, az emberek hozzáállásával és a szervezettséggel viszont már több: "napi több száz mintavételi kérés érkezik be a központba, amit másnap teljesíteni kéne, ilyenkor nyilván már nem tudnak odatelefonálni az összes beteghez, hogy mikor érkezünk pontosan. Emiatt sok negatív visszajelzést kaptunk” - mondta egyikük.

Egyetemi hallgatók a frontvonalban - több százan jelentkeztek tesztelni

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közel ötszáz hallgatója jelentkezett szűrési, betegellátási, szállítási vagy adminisztrációs feladatokra.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!