szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Becsengettek a 2020/2021-es tanév első napján, a tanévkezdés azonban sok izgalommal és felkészüléssel járt. Az első iskolai nap a hagyományos oktatásban pedig nem volt eseménytelen - több iskolát már most bezártak a fertőzések miatt. Összeszedtük, amit szeptember 1-jén érdemes tudni.

Elindult az iskola

Talán az elmúlt hetekben összesen nem írtuk le annyiszor azt a szót, hogy koronavírus, mint ma. Sajnos a járványhelyzet az iskolakezdést is megpecsételte. Bár ez a tanév sok szempontból is rendhagyónak ígérkezett már szeptember első napja előtt is, a napról napra változó helyzet még csavart egyett a mai nap eseményein. Nézzük, miről szólt az iskolakezdés.

Idén az sem meglepő, ha nem indul minden iskolában 8-kor a tanítás. Debrecenen több suli kísérleti jelleggel egy évig 8:30-kor indítja a tanítási napot, Győrújfaluban pedig csak egy hét múlva indulhat el az oktatás, ugyanis a komplett tanári kar karanténba került. Azóta kiderült, hogy az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában három pedagógus koronavírusos tesztje is pozitív lett. A XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban pedig többen a gólyatáborban fertőződtek meg. Arról is jött hír, hogy több gyereket is hazaküldtek az I. kerületi Lisznyai Utcai Általános Iskolából miután az egyik diákról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. A koronavírusos diák pár napja részt vett egy táborban, azokat küldték haza, akik együtt voltak vele. 

Kásler Miklós videóban köszöntötte a tanárokat és a diákokat. A miniszter elmondta, hogy amellett, hogy be kell lépni az ismeretek birodalmába, megismerni az Európai és a magyar kultúra értékeit, megismerni a természettudományokat, ugyanolyan fontos feladat a figyelem, a fegyelmezettség és a járványügyi ajánlások betartása.

Van, aki izgul és van, aki nem. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami nem támogatja a túlzott szabályozást, más országok adataira hivatkoznak, és abban reménykednek, hogy az „új normális” tényleg normális lesz.

PSZ: mielőbbi megoldás kell a bérfeszültségre és a tanárok túlterhelésére

Van olyan iskola, ahol a tanárok takarították augusztusban a tantermeket és az épületet - mondja el a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, az érdekképviselet tanévnyitó sajtótájékoztatóján. A PSZ Orbán Viktorhoz fordul a pedagógustársadalom problémái miatt.

Pozitív lett az egyik rektorhelyettes tesztje a Szegedi Tudományegyetemen

Az egyetem közleményében azt is írta, az elkövetkezendő  időszak nyilvános  eseményeit – így a szeptember elsejére tervezett tanévkezdő  sajtótájékoztatót és a szeptember 5-i tanévnyitó ünnepséget – nem tartják meg. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kollégistái csak lázmérés és egy egészségügyi kérdőív kitöltése után költözhetnek majd be a diákotthonokba szeptember elején, a külföldi hallgatóknak pedig karanténintézményeket jelöltek ki. Az intézményről azóta az is hír is felröppent, hogy megtiltotta az alkoholfogyasztást a kollégiumok területén, illetve egyetlen pozitív teszt után hazaküldtek egy külföldi diákot.

Tegnap az ELTE Természettudományi Kara volt az első, aki a személyes oktatást is betiltotta az új félévben.

Az idei tanévtől pályaorientációs vizsgán vesznek részt a nyolcadikosok

A diákoknak egy 45 perces tesztet kell kitölteniük online szeptember 21. és október 12. között. A pályaválasztással foglalkozó pszichológusok által összeállított teszt segítségével tisztább képet kaphattok arról, milyen pályát érdemes választaniuk.

Továbbra is tart a Színművészeti blokádja

A blokád a hétfő esti több száz fős tüntetés után alakult. Az egyik hallgató elmondta: a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől. Azóta pedig kiderült, hogy Enyedi Ildikó augusztus 28-án felmondott a Színház és FIlmművészeti Egyetemen, most diákjainak üzen.

Szülők az iskolakezdésről: "most hogyan, miért lenne biztonságos?"

Már az előző félév is nagy kihívás volt mindenkinek, szülőknek, tanároknak, diákoknak. Az őszi félévben is fel kell készülni arra, hogy bármi megtörténhet, hiába indul el hagyományosa módon az oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!