szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szerbiából származó lány azt állítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem -, amelyre két év után sikerült felvételt nyernie - megcsináltatott vele egy koronavírus-tesztet, ami pozitív lett. Ezt követően egyből hazaküldték a kollégiumból, ahová előtte pár napja költözhetett be.

Cikkünk frissült

A napokban került fel a TikTok nevű közösségi oldalra a magyar-szerb kettős állampolgár, J. Valentina videója, aki a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karán közösségszervezés szakon kezdené az idei tanévet. A lány augusztus 28-án be is költözött az SZTE Öthalmi Diáklakások kollégiumába, de másnap a koronavírus-tesztje pozitív lett, így egy teszt alapján, azonnali hatállyal hazaküldték őt - írja az Egyetemisták Magazinja.

A tünetmentes lány a lapnak elmondta, hogy először a hallgatók egy karanténkollégiumba kerülnek, ahonnan csak negatív teszttel költözhetnek át a sajátjukba. J. Valentinának viszont pozitív lett az első tesztje, ezért közölték vele, hogy azonnal haza kell költöznie.

Nem értettem miért, mikor azért vannak karanténkollégiumok, illetve van külön kollégium, ahova a “fertőzötteket” teszik - mondta, majd hozzátette: rengeteg kérdés van bennem és a válaszok homályosak. A határon karantént nem kaptam, azt sem tudják, hogy “beteg” vagyok. Miután megosztottam a történetet írtak sokan, akik hasonlóan jártak. Például, volt aki nem tudta, hogy a teszt ingyenes-e , ezért privátban megcsináltatta. Negatív lett. Később jöttek az egyetemtől tesztelni őt, az a teszt pozitív lett.

Mindemellett a lány azt is sérelmezte, hogy az egyetem sokaknak a beköltözésre is csak egy-két napos határidőket adott. A lap megkereste a kollégiumot és az egyetemet, hogy feltegye nekik a kérdéseiket, de egyelőre választ nem kaptak.

A magyar-szerb lány azóta otthon van Szerbiában és várja az otthoni két teszt eredményét, hogy vissza tudjon költözni Szegedre és elkezdhesse az egyetemi éveit itt, Magyarországon. Ugyanakkor szeptember 1-je után csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogják itthon elfogadni a nem magyar állampolgárok beutazásakor.

Cikkünk megjelenése óta a Szegedi Tudományegyetem arról tájékoztatott bennünket, a karantén-kollégiumok elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a hallgatóknak szálláshelyet biztosítsanak a karantén-kötelezettség idejére, vagyis a két negatív teszteredmény elkészültéig legyen hol lakniuk.

Azt is kiemelték: ha lehetséges, azokat a hallgatókat, akiknek pozitív lett a tesztje, nem a karanténkollégiumokban szállásolják el, hiszen, amennyiben erre mód van (pl. a szülő el tud jönni gyermekéért, azaz biztosított a hazajutás), célszerűbb ha otthonában tölti a karantén-időszakot. Ugyanakkor azt is hozzátették, ha a hallgató nem tud hazajutni, az egyetem biztosítja az elhelyezését, ha pedig a tünetek súlyosak, minden pozitív eset klinikai felvételt nyer.

J. Valentina esetében, amint kiderült a pozitív teszteredmény, azonnal értesítették a hallgatót,  felvették a kapcsolatot a szüleivel, akik eljöttek érte, és előírás szerint értesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központot is - írták közleményükben.

Korábban arról is írtunk, hogy a hétvégén szárnyra kapott a hír, miszerint az SZTE vezetői megtiltanák az alkoholfogyasztást a kollégiumok területén. A hírek szerint a döntésről az egyetem körlevélben tájékoztatta a hallgatókat, amiben azt is leírják, hogy az intézkedést megszegőkkel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeznek.

Hivatalos tájékoztatás még nem jelent meg a szabályozásról, ezért az interneten terjedő körlevéllel kapcsolatban megkerestük a Szegedi Tudományegyetemet, de egyelőre választ mi sem kaptunk.

Megtilthatják az alkoholfogyasztást a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiban?

A rendelkezésről szóló körlevél a hétvégén járta be a netet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!