szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemek sorra tájékoztatják a hallgatóikat arról, milyen intézkedéseket fognak bevezetni a kollégiumokban a koronavírus terjedésének elkerülése érdekében. Most újabb két egyetemen jelentek meg a szabályok. Nézzük, mire kell számítania szeptembertől a kollégista hallgatóknak az Óbudai Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen.

Az Óbudai Egyetem vezetése is felkészült arra, hogy szeptembertől újra fogadják az Intézmény kollégiumaiban a hallgatókat, speciális szabályok és óvintézkedések mellett - írják a honlapjukon.

Az egyetem intézkedései között szerepel, hogy a kollégiumi belépéskor minden hallgatónak kockázatfelmérő tesztet kell kitöltenie, azok pedig, akik belépés előtt 15 nappal járványügyi szempontból kockázatos helyen - azaz sárga vagy piros besorolású országban - tartózkodtak, csak akkor mehetnek a kollégium területére, ha 5 napnál nem régebbi, 2 db negatív PCR tesztet tudnak felmutatni. De értelemszerűen azok a diákok sem mehetnek kollégiumba, akiknél kimutatták a fertőzést, vagy tüneteket produkálnak, illetve valamelyik hozzátartozójuk fertőzött vagy ő mutat tüneteket.

A kollégiumba való beköltözés előre lefoglalt időpontban fog történni, - hogy ezzel is elkerüljék a torlódást - és a diákokkal maximum egy kísérő lehet. A bent tartózkodás és bentlakás alatt a tantermekben, tanulószobákban, közösségi terekben, aulákban ajánlott a maszk (sál vagy kendő) viselése, az 1,5 méteres távolságtartás és a rendszeres kézfertőtlenítés. Azon tagkollégiumi területeken pedig, amelyeket nem csak a kollégiumi hallgatók használnak - kollégiumi épületben található, de beléptető ponton kívüli közösségi terek, aulák, tantermek -, továbbá minden felvonóban a maszk illetve arcot eltakaró sál vagy kendő viselése és az 1,5 méteres távolságtartás kötelező - írják.

Ha valaki szeretne hazautazni vagy legalább egy éjszakát máshol tölt, akkor visszaérkezéskor ismét kötelező lesz kitölteni a kockázatfelmérő kérdőívet. A látogatók fogadása kollégiumtól függ - van, ahol nem lehet, míg máshol korlátozott számban engedik -, de a beléptetési protokoll rájuk is vonatkozik majd.

A Szegedi Tudományegyetem kollégistái lázmérés és egy egészségügyi kérdőív kitöltése után költözhetnek majd be a diákotthonokba szeptember elején, a külföldi hallgatóknak pedig karanténintézményeket jelöltek ki - írja a delmagyar.hu.

A kollégiumokban idegenek nem léphetnek majd be, emellett a beköltöző- és szintbulik is elmaradnak. Továbbá azt kérik a hallgatóktól, hogy a közös terekben viseljenek maszkot, fokozottan ügyeljenek a higiéniára, és a liftet is egyenként használják. Mindemellett a takarítás is gyakoribb lesz, és minden intézményben több helyen kézfertőtlenítőket helyeznek ki.

Az egyetem a külföldi hallgatókra külön figyelmet fordít, és azok, akik hazautaztak a nyáron, a többiektől elkülönítve, az Öthalmi Diáklakásban és az Apáthy-kollégiumban tölthetik le a kötelező karantén idejét. Ez persze lerövidíthető, ha a hallgató hivatalos igazolást visz a negatív tesztjéről.

A Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Soproni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem tervezett szabályairól itt írtunk korábban.

Nyolc hasznos dolog a kollégiumi élethez: ezeket ne hagyjátok otthon

Kollégiumba készültök költözni az őszi félévtől? Összegyűjtöttünk néhány praktikus dolgot, amit semmiképpen nem hagyjatok otthon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!