Felsőoktatás Eduline

A legfontosabb tudnivalók a keresztféléves képzésekről

Elolvasom

2009 november 16-a a határidő, eddig az időpontig még bárki leadhatja a jelentkezési lapját bármely 2010-ben induló keresztféléves képzésre. A választékra nem panaszkodhatunk, idén harmincöt intézmény kilencvenkét karán, ezernél is több képzést hirdettek meg. Megpróbáltuk összeszedni, hogy mire kell figyelni a jelentkezési lap kitöltésénél.

Közoktatás Eduline

A Facebookon csapnak össze az osztrák egyetemisták

Elolvasom

A tandíj és a felvételi vizsgák visszaállítása mellett tüntető több tízezer diák mellett megjelent egy újabb csoport is Ausztriában, akik az idén szeptemberben bevezetett rendszer mellett állnak ki. A két csoport most az interneten indított háborút egymás ellen.

Felsőoktatás Eduline

Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Elolvasom

Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból pedig – legalábbis úton útfélen ezt halljuk – túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk. Akkor meg hol itt a probléma?

Érettségi-felvételi Eduline

Kötelezővé tehetik az emelt szintű érettségit

Elolvasom

Egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgához kötné a diplomát adó felsőoktatási képzésben való részvételt a közoktatási törvény 29 szocialista képviselő által javasolt módosítása - jelentette be Tatai-Tóth András (MSZP) hétfőn, a javaslat általános parlamenti vitájában.

Egyéb Eduline

Iskolai erőszak: 'Nálunk ne legyenek boot camp-ek'

Elolvasom

Két héttel ezelőtt egy amerikai iskola biztonsági őre lelőtt egy késsel rátámadó diákot, szeptemberben pedig egy német iskolában, egy ámokfutó diák baltával és Molotov - koktéllal négy társát sebesítette meg. Az utóbbi években nem csak a nyugat - európai vagy amerikai iskolákban elkövetett hasonló cselekményektől volt hangos a média, egyre több erőszakoskodásról hallani itthoni iskolákban is.

Érettségi-felvételi Eduline

Pályakövetés itthon és külföldön – merre tart a magyar diák?

Elolvasom

Külföldön már évtizedek óta működik a pályakövetési rendszer, ami a középiskolások, a felsőoktatásban tanulók pályafutását követi nyomon. A rendszer megkönnyítheti a pályaválasztást, a diplomások munkaerő-piaci helyzetéről pedig adatokat nyújt. Bár a pályakövetés kötelező megvalósítását itthon már 2005-ben törvénybe foglalták, csupán az utóbbi időszakban történtek komolyabb lépések az ügyben.

Felsőoktatás Eduline

Mit ér a bölcsészdiploma?

Elolvasom

„Mit kér egy közgazdász a bölcsésztől? Duplasajtburgert kólával” – hangzott el az egyetemi berkekben szakállas vicc Dr. Csernus Sándortól a Szegedi Bölcsészettudományi Kar dékánjától, a Mit ér a bölcsész diploma? – címmel megrendezett konferencián. Az ELTE Karrierközpontjának szervezésében bölcsészkari vezetők, munkaerő - piaci szakemberek, diákok cseréltek eszmét a bölcsészképzésről, a bölcsészdiploma értékéről.

Közoktatás Eduline

Nem engedik be a poltikát az egyetmekre

Elolvasom

Elutasította a Magyar Rektori Konferencia (MRK) keddi ülésén a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek kérését, hogy engedjék vissza a politikát az egyetemekre - írja a Népszabadság a szerdán megjelent számában.

Közoktatás Edupress

Kizárólag szociális alapon támogatná a hallgatókat Bokros

Elolvasom

Független szakértői bizottságot állíttatna fel és annak véleménye alapján a felsőoktatási intézmények mai, 70 feletti számát 20-25-re csökkentené Bokros Lajos, a fennmaradó állami egyetemek, főiskolák pedig nem a hallgatói szám alapján kapnák a támogatást, hanem a központi büdzséből a fenntarthatósághoz szükséges minimumban részesülnének. Emellett az államilag finanszírozott státusz megszüntetését javasolja az MDF EP-képviselője, és csupán a felvételt nyert hallgatók között tenné lehetővé, hogy szociális alapon pályázzanak az államilag finanszírozott képzésre.

Felsőoktatás Eduline

Felsőoktatási rangsorok itthon és a világban

Elolvasom

A közelmúltban két neves egyetemi rangsor is megjelent itthon. Az egyik a Felvi és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely listája, mely 2000-ben indította el Magyarországon is a rankingek alkalmazását. A másik a Heti Válasz magaziné, mely 2005 óta öt-hat szempont alapján rangsorol. Az egyetemek rangsorba állítását azonban kezdettől fogva komoly vita övezi mindenhol, ahol alkalmazzák. Mitől jó egy felsőoktatási intézmény?

Felsőoktatás Eduline

''A családunkból senkinek sincs diplomája, érettségi is alig akad''

Elolvasom

Közhelynek számító kijelentés ma Magyarországon, hogy a romák helyzetén hosszabb távon csak az oktatás színvonalának emelésével, a tanulás „elérhetővé” tételével lehet javítani. De milyen lehetőségei vannak, kihez fordulhat az, aki semmiféle segítségre sem számíthat otthonról, akinek a családjában még senki nem jutott tovább az érettséginél?

Közoktatás Edupress

Egy hellyel visszacsúszott a Corvinus a Financial Times listáján

Elolvasom

Lejjebb csúszott a Financial Times október 5-én közzétett európai intézményi listáján a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), mely még mindig egyedüliként képviseli Magyarországot az üzleti képzések rangsorában - írja az Origo. 2007-ben ugyan még a 36. helyen szerepelt a BCE, tavaly a 43. lett, idén pedig be kell érnie a 44. hellyel, a legjobb gazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézmények között.Európa legjobb üzleti képzése a 16 európai ország együttes képzéseként megvalósuló CEMS-program lett.

Közoktatás Edupress

Pálinkás: a mesterképzések 30 százalékát meg kellene szüntetni

Elolvasom

Az alacsony teljesítménnyel is diplomát szerzők ellen szólalt fel Pálinkás József az Aktív Szemeszter felsőoktatási magazin október-novemberi számába megjelent interjújában. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a lapban elmondta: nem várhatunk a munkaerőpiac 5-10 éven belül esedékes visszajelzéseire, a felsőoktatás finanszírozását már most a hallgatói és az intézményekben folyó tudományos teljesítményhez kellene igazítani. Pálinkás kiválósági helyeket nevezne meg, illetve a mesterképzések 30 százalékát megszüntetné.

Felnőttképzés Eduline

OKJ-s képzések: mit és mennyiért érdemes tanulni?

Elolvasom

Nincs veszve semmi, ha nem sikerült a felvételink. Fel lehet úgy is fogni a dolgot, hogy időt nyertünk, és egy évvel később akár piacképes szakmával, többletpontokkal próbálkozhatunk újra. Addig is érdemes tájékozódni a szakmai képzésekről, mivel egy felsőoktatási szak elvégzése már nem jelent automatikus belépőt egy-egy hagyományos munkakörbe. Milyen lehetőségeink vannak, ha szakmát szeretnénk tanulni?

Felsőoktatás Eduline

Jövő karácsonyra megújul az SZTE központi épülete

Elolvasom

Jövő karácsonyra uniós forrásból nemcsak formájában, hanem funkciójában is megújul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete - mondta Szabó Gábor rektor hétfőn, amikor jelképesen átadta a műemlék kulcsait a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. vezetőinek.

Felsőoktatás Eduline

Október 15-től lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre

Elolvasom

Október 15-től lehet jelentkezni a felsőoktatási keresztféléves képzésekre, ezzel egy időben jelenik meg a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - a 2009. februárban induló képzések című kiadvány, amely segít eligazodni az érdeklődőknek - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

1
510 511 512 513 514
520