Közoktatás Eduline

Az informatikus egy napja

Elolvasom

Baski Attila, az Oracle munkatársa szerint jó kommunikációkészségre, kitartásra, logikus gondolkodásra és kreativitásra van szükség a mindennapi munka során

Felsőoktatás Eduline

Bevállalós informatikus - a Sun műszaki igazgatója élvezi az élethosszig tartó tanulást

Elolvasom

Fischer Erik a Sun Magyarország műszaki igazgatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett villamosmérnökként, és már gyermekként elhatározta, hogy az informatikában fog dolgozni. A szakmai sikerekhez véleménye szerint folyamatos tudásszomjra, a szakma iránti alázatra és kitartásra van szükség, de néha jól jönnek a világrengető ötletek is.

Felsőoktatás Eduline

Ivással ünneplik a vizsgaidőszak végét.

Elolvasom

A felsőoktatásban résztvevő diákokról sokszor az a hír járja, hogy rendszeresen önkívületbe isszák magukat. Egy buli a felkészülés előtt, egy buli a vizsgaidőszakban, csak úgy lazításképpen, és természetesen sok és vad buli a sikeres vizsgák után. Azonban egyre többen vannak azok is, akik nem szeretnének beállni ebbe a sorba és inkább az absztinenciát választják. Vajon mennyire nehéz az ő helyzetük?

Közoktatás Eduline

A közös nevező: informatikai menedzser képzés a CEU Business School-ban (x)

Elolvasom

Az IT szektorban dolgozók életében gyakorta felmerülő probléma, hogy a műszaki szakemberek és az üzleti döntéshozók nem beszélik egymás nyelvét. A technológiai guru fel nem fogja, hogy a közgazdász miért nem érti azt, ami számára alapvető, a menedzser pedig úgy látja, az informatikus nem képes laikusok számára is érthetően elmagyarázni koncepcióját. A CEU Business School (a Közép Európai Egyetem Üzleti Kara) hazánkban, sőt szinte egész Európában egyedülálló képzése ezt a problémát célozza meg immáron hatodik alkalommal induló informatikai menedzser mesterképzésével.

Közoktatás Eduline

Szinkronizált tudás a felsőoktatás kapujában

Elolvasom

Kutatást készített a Károly Róbert Főiskola a 2008 szeptemberében felvételt nyert és beiratkozott hallgatói körében a felsőoktatási motivációjukról, illetve az intézménytől várt szolgáltatásokról. A felméréséből kiderült, hogy a hallgatók többsége elvárja az oktatók segítőkészségét, a naprakész ismeretek átadását, és azok izgalmas tálalását, illetve a tanulmányokhoz szükséges oktatási segédletek elérhetőségét.

Közoktatás Eduline

Február 7. - a Debreceni Egyetem Napja

Elolvasom

A hagyományteremtő jelleggel idén első alkalommal megrendezendő Debreceni Egyetem Napja több, a hazai felsőoktatást szorosan érintő kérdésre próbálja ráirányítani a figyelmet 2009. február 7-én.

Közoktatás Eduline

Mesterutak

Elolvasom

Az oktatási miniszter szeptemberi döntése szerint 21.700 fő kezdheti meg a mesterképzést 2009-ben. Részletek a HVG Diploma 2009 különszámából.

Felsőoktatás Eduline

Pontszámítás 2009-ben

Elolvasom

2009-ben a felsőoktatási felvételin a 400 + 80-as pontozási rendszer érvényesül. A HVG Diploma 2009 különszámából kiderül, hogy ez a sok pont hogyan adódik össze.

Felsőoktatás Eduline

Színészetből jeles

Elolvasom

Nem is gondolnánk, hogy egy olyan sikeres művésznek, mint Hajdu Steve, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az iskolában. Az azóta már befutott színész még ma sem tud szabadulni nyomasztó emlékeitől, de szerencsére, a sanyarú gimnáziumi évek után bejutott a főiskolára, amely mindenért kárpótolta. Tanulmányairól és karrierjéről mesélt nekünk.

Felsőoktatás Eduline

Energiaválság – oxigénhiány okozhat problémát már a közeljövőben

Elolvasom

200 milliárd forintból épülő szénerőmű a Mátrában, 380 milliárdból építendő gázerőmű Nyírtasson, többet és továbbtermelő atomerőmű Pakson.... Gázkrízis, gazdasági hanyatlás, klímaváltozás. Környezetünk racionális természeti képződmény. Csak a racionalitás vezetheti el az emberiséget az elengedhetetlenül szükséges megoldásokhoz. A Károly Róbert Főiskola egyedülállóan egy új kar létrehozását tervezi a témában.

Felsőoktatás Eduline

Csillagászati kilátások

Elolvasom

Érdekes és tanulságos karriereket bemutató interjú-sorozatunkban ezúttal - a Csillagászat Nemzetközi Évében - egy fizikus-csillagász szakembert ismerhettek meg, aki komolyzenei ambícióit tette félre, hogy a nap- és űrfizikának szentelhesse életét. Ludmány András, a debreceni Napfizikai Obszervatórium tudományos osztályvezetője szerint a természeti jelenségek feltárása, kiismerése semmi máshoz nem hasonlítható élményforrás - ám ez a szakma korántsem annyira romantikus, mint sokan hiszik.

Közoktatás Eduline

Képzésváltás: az átjelentkezés feltételei

Elolvasom

Ha a hallgató meggondolja magát, s másik képzésben szeretne részt venni, két módot választhat: vagy újra felvételizik, vagy átjelentkezik másik iskolába, illetve másik szakra. A HVG Diploma 2009 különszáma gyakorlati tanácsa képzésváltóknak.

Felsőoktatás Eduline

Mit tud az Angol Főiskola? (x)

Elolvasom

A Londoni CECOS Főiskolával közösen indította el Budapesten idegenforgalmi és vendéglátós szakmenedzseri 3 éves főiskolai képzését, az Angol Főiskola, amely a londoni székhelyű oktatási intézmény kihelyezett tagozata. Eddig két szakirány indult az intézményben, és az év során további hárommal bővül majd az oktatás. Az újonnan induló szakok is a londoni főiskolán zajló képzés tananyagát veszik majd át. A diákok végzettséget szerezhetnek majd média, informatika, idegenforgalom, marketing és vállalkozás-menedzsment szakirányokban. Az intézmény igazgatójával Galgóczi Ferenccel beszélgettünk:

Közoktatás Eduline

Megéri-e ma informatikusnak tanulni?

Elolvasom

Az informatika folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már szinte minden számítógéppel működik, ami azt is jelenti, hogy nem csak rengeteg helyettesített gép tűnik el a múltba, de az őket készítő, működtető, szervizelő szakmák is a feledés homályába vesznek. Helyettük viszont, óriási tömegben volna szükség különböző IT szakemberekre, amit az oktatási rendszer - minden jel szerint - képtelen magából kitermelni. Még a felsőfokú végzettségű informatikus mérnökökből is hiány van, de a vállalkozások szerint leginkább a technikusi szintű szakemberekből alakult ki vákuum.