szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikor tartják a vizsgákat az egyes egyetemeken, főiskolákon, és mit kell tudni a szabályokról? Honnan szerezhetitek be a szakirodalmat és hogyan dolgozzátok fel? Milyen tanácsokat érdemes megfogadnotok és milyen appokat használhattok a hatékony tanuláshoz? Tippek és tudnivalók a következő hetekre.

Dátumok és szabályok

A legtöbb egyetemen december 16-án kezdődnek az első félévi vizsgák, amelyek akár február elejéig is tarthatnak. A nagy budapesti intézmények dátumait itt, a vidéki egyetemekét pedig itt nézhetitek meg. Ingyenesség, javítás, utóvizsga? Itt olvashattok azokról a szabályokról, amelyekkel érdemes már a vizsgaidőszak kezdetén tisztában lenni. A beosztásotok tervezéséhez és az időpontok átlátásához itt egy olyan appot ajánlottunk, amely naptár és visszaszámláló is egyben.

A szakirodalom beszerzése és feldolgozása

Érdemes még az ünnepi időszak előtt beszerezni a vizsgákhoz előírt szakirodalmat vagy az egy-egy beadandóhoz szükséges olvasmányokat, mivel a nagy fővárosi, illetve egyetemi könyvtárak egyáltalán nem vagy csak néhány napon nyitnak ki január 2. előtt. Itt nézhetitek meg a pontos dátumokat, a könyvtárakról pedig itt találtok hasznos információkat.

A szakirodalmat ugyanakkor alternatív módokon is beszerezhetitek: itt olvashattok az ingyenes, otthonról is elérhető adatbázisokról, amelyek magyar és idegen nyelvű olvasmányokat is tartalmaznak.

Ha megszereztétek a köteteket, már "csak" a tanulás van hátra: itt egy olyan szuper módszerről írtunk, amelynek a segítségével könnyebben és eredményesebben dolgozhatjátok fel az akár több ezer oldalnyi anyagot.

Tippek a tanuláshoz, felkészüléshez

A legfontosabb talán az időbeosztás: már jóval a vizsga előtt osszátok be az időtöket, hogy ne kelljen kapkodnotok és hosszútávon is rögzüljenek a tanultak. Itt találtok útmutatót ahhoz, hogyan dolgozzatok ki egy hatékony tanulási tervet, itt pedig négy ingyenes időmenedzsment appot nézhettek meg.

A tervezést a tanulási fázisban is érdemes bevezetni. Ha a pomodoro technikát használjátok, a tanulással töltött időtöket kisebb egységekre kell osztanotok, amelyekben intenzíven, megszakítás nélkül dolgoztok - így rövidebb idő alatt több tennivalót pipálhattok ki. Fontos az is, hogy a nagy feladatokat részekre bontsátok, így a kisebb sikerélmények motiválnak és nem lesz annyira ijesztő a tananyag vagy az elvégzendő munka mennyisége sem. A módszerről itt olvashattok részletesen.

Hiába a jó időbeosztás, ha nem tudtok koncentrálni, napokat vesztegethettek el. Ha ezzel van problémátok, itt találtok tippeket és olyan appokat, amelyek segítenek fenntartani a figyelmet.

Egy-egy beadandóhoz, nagyobb kutatáshoz vagy csak a gondolataitok rendszereséhez szuper eszköz lehet a gondolattérkép: itt egy ingyenes appot ajánlottunk, itt pedig egy laptopon vagy PC-n használható szoftvert mutattunk be.

A vizsgaidőszakban ugyanakkor nemcsak a tanulás, hanem az etapok, vizsgák közötti pihenés is nagyon fontos. Itt négy olyan relaxációs appot találtok, amelyek segítenek az ellazulásban, meditációban, elalvásban.

Tíz érzés, amit minden egyetemista átél a vizsgaidőszak kezdetén

Újra itt a téli vizsgaidőszak, újra jönnek a beadandók, határidők és vizsgajelentkezések. Most tíz olyan érzést szedtünk össze, amit minden egyetemista ismer ebben az időszakban - legyen akár végzős, akár gólya.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.