szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan szorongva látnak hozzá egy-egy vizsga vagy beadandó előtt a szakirodalom olvasásához, annyira nagynak tűnik a feldolgozandó anyag. Egy olyan technikát mutatunk, amellyel hatékonyan rághatjátok át magatokat a kötelezőkön, könnyebben átláthatjátok az összefüggéseket és egyhamar nem is felejtitek el a tanultakat.

Legutóbb egy olyan tanulási módszert ajánlottunk nektek, amellyel rövidebb idő alatt több munkát végezhettek el, most pedig a szakirodalom feldolgozásában segítünk.

Az Ellen Lamar Thomas és H. Alan Robinson által 1972-ben kidolgozott SQ4R technika lényege, hogy a szakirodalom feldolgozásának hat lépése követi egymást - ezekből áll össze a betűszó. A feldolgozandó szövegtől függően egyes részek kimaradhatnak vagy többször is ismétlődhetnek.

Az első lépés a Scan, vagyis a letapogatás, előzetes áttekintés. Ennek során csak a bevezetőt, az alcímeket és az összefoglalást nézzétek meg, így kaptok egy összképet és meg tudjátok állapítani, mi az, amit ismertek és mi az, ami újdonság a szövegben.

A következő lépés a Query, vagyis a kérdezés: az áttekintés során eszetekbe jutott gondolatokat kell kérdések formájában megfogalmaznotok. Ez segít, hogy aktív olvasóvá váljatok, és a vizsgának megfelelő kommunikációs módot imitálja.

Ezután jön a Read, vagyis a konkrét olvasás - ennek során arra koncentráljátok, hogy a megfogalmazott kérdésekre választ tudjatok kapni, de persze a többi fontos információt se hagyjátok figyelmen kívül. Ha jegyzeteket készítetek, annál jobb.

A negyedik lépés a Reflect, vagyis az átgondolás. Nem elég a konkrét olvasmányra szorítkozni: a cél, hogy az új ismereteket el tudjátok helyezni a már meglévő tudásotok rendszerében, és megértsétek az összefüggéseket. Ebben segítségetekre lehet ez a mind mapping szoftver, amellyel a fogalmak és gondolatok rendszerét vizuális formába önthetitek - de egy papír és egy toll is tökéletes, ha inkább azokat szeretitek.

A Recite, vagyis a felidézés során a második lépésben megfogalmazott kérdéseket kell megválaszolnotok, most már a tanultakra támaszkodva. Ha ez megvan, menjetek végig újra a jegyzeteiteken, és ha szükség van rá, egészítsétek ki a válaszaitokat. Ha úgy érzitek, valami hiányzik, fogalmazzatok meg új kérdéseket és azokat is hasonlóképpen dolgozzátok fel. 

Végül a Review, vagyis az ismétlő áttekintés során még egyszer nézzétek át a jegyzeteiteket és az összefüggések rendszerét, a főbb csomópontokra koncentrálva.

Hasznos tippek és trükkök: így osszátok be az időtöket a vizsgák előtt

Nyelvvizsgára, érettségire, ZH-ra vagy az első egyetemi vizsgára készültök? Akkor biztosan tudjátok, hogy egy jól felépített tanulási rendszeren sok múlhat. Most az előkészületekben segítünk egy picit, hogy ne legyen káosz a felkészülés.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.